AFERA SIBINJ

Kruljčevi inženjerci ceste za privatnog investitora gradili po naredbi Mesića?

Je li general Mladen Kruljac, bivši zapovjednik Kopnene vojske, protuzakonito angažirao inženjeriju HV-a kako bi obavio radove za svoje prijatelje u općini Sibinj, kako ga tereti USKOK, ili je samo izvršavao zapovijedi svoga nadređenoga, tadašnjega vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH i predsjednika Republike Stjepana Mesića ?

Odgovor na to pitanje mogli bismo saznati ovih dana, u samome finišu istrage protiv Kruljca.

Naime, nekoliko dana prije nego što će USKOK-u isteći rok za podizanje optužnice u krugovima ljudi povezanih s ovim slučajem pojavila se informacija da je Mesić odlučio progovoriti o svemu tome te da je navodno ustvrdio kako je Kruljac u slučaju koji mu USKOK inkriminira kao zloporabu na štetu države zapravo samo izvršavao njegovu zapovijed. Prema informacijama Jutarnjeg lista, Kruljčeva obrana je saslušala Mesića kao svjedoka i o tome napravila službenu zabilješku. Iz Mesićeva ureda informaciju opovrgavaju, a osobe iz krugova Kruljčeve obrane nisu je željeli potvrditi ni demantirati.

Preliminarni razgovori

- Mesić nije razgovarao s odvjetnicima generala Kruljca - odgovoreno nam je iz ureda bivšega predsjednika. No, nekoliko osoba iz odvjetničkih krugova potvrdilo je Jutarnjem listu takav Mesićev angažman, a Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić i sam nam je u telefonskom razgovoru tu tvrdnju de facto potvrdio.

- Mesić će biti svjedok obrane na ovome suđenju. Mi ćemo ga svakako predložiti i on će reći istinu - rekao je Dumančić koji je pak na pitanje jesu li već obavljeni preliminarni razgovori s budućim svjedokom obrane, odgovorio: - To vam ne mogu reći.

- Nemam komentara - kratko je izjavio odvjetnik Branko Šerić koji se nedavno priključio dosadašnjem generalovu odvjetniku, Osječaninu Marku Dumančiću.

Naime, premda istražitelji USKOK-a nisu saslušavali Mesića kao svjedoka tijekom istrage, novi Zakon o kaznenom postupku omogućava obrani da sama saslušava svoje svjedoke, o čemu ne mora izvijestiti Državno odvjetništvo.

Dok iskaz dan na USKOK-u može biti upotrijebljen kao dokaz na sudu, iskaz iz privatne, odvjetničke istrage, to ne može, već se samo može napraviti službena zabilješka kako je odvjetnik saslušao svjedoka, a ta zabilješka može se prezentirati sudu kao osnova za dokazni prijedlog saslušanja toga svjedoka na suđenju.

Mesićeva potvrda da general nije radio samoinicijativno mogla bi donijeti velik preokret u slučaju Kruljac pa se postavlja pitanje hoće li USKOK svojom optužnicom uopće obuhvatiti toga generala.

Dvije mogućnosti

U cijeloj priči pitanje je i što će Mesićev iskaz značiti za njega samoga, odnosno hoće li njegovo priznanje da je general Kruljac radio po njegovoj zapovijedi imati kakve posljedice za bivšega predsjednika.

Naime, ako je Mesić stvarno izdao zapovijed Kruljcu da vojska obavi sporne radove, ostaju dvije mogućnosti: ili će USKOK i Mesića optužiti kao poticatelja na zloporabu položaja i ovlasti, ili će dobro morati preispitati Kruljčevu odgovornost, pogotovo u kontekstu Zakona o oružanim snagama. Točnije, treba utvrditi ima li vrhovni zapovjednik ovlasti izdati zapovijed za takve radove i pod kakvim okolnostima. Jasno je da se u navedenome slučaju nije radilo ni o kakvome ratnom stanju.

Ta dvojba, izvjesno je, vrlo će brzo morati biti razriješena jer je kazneni postupak ograničen zakonskim rokovima. Jedina mogućnost USKOK-u jest da podizanje optužnice odgodi za dodatna dva mjeseca.

Kruljac i drugi osumnjičenici, naime, već su dobili rješenje o zaključivanju istrage protiv njih, a u roku od nekoliko dana doznat će i hoće li protiv njih biti podignuta optužnica.

Visoka jamčevina

Kruljac je zbog tog slučaja, po nalogu USKOK-a, uhićen 8. srpnja prošle godine. Tada su još uhićeni i bivši HDZ-ov saborski zastupnik i bivši čelnik Županijske skupštine u Slavonskom Brodu Zdravko Sočković, zatim dotadašnji načelnik općine Sibinj Ivica Batinić te tadašnji član sibinjskoga Općinskog poglavarstva Ivan Mišković.

Zajedno s njima za zloporabu položaja i ovlasti tada su još osumnjičeni i poduzetnik Ivan Rimac te autoprijevoznik Željko Garić. Kruljac je nakon dva mjeseca provedena u pritvoru pušten, a zajedno s njim izašli su i Sočković, Batinić i Mišković.

Rimac je za izlazak iz pritvora morao uplatiti jamčevinu od 5,27 milijuna kuna, odnosno svotu za koju ga se sumnjičilo da ju je malverzacijama priskrbio svojoj tvrtki.

Istražitelji su smatrali kako je Rimac veliku parcelu koju je kupio na fiktivnom natječaju poslije preprodao po znatno višoj cijeni. Garić je, pak, morao platiti jamčevinu od 1,2 milijuna kuna.

Zemljište, dar države, prodali u bescjenje

General Kruljac i još petorica sumnjiče se za zloporabu ovlasti i položaja, odnosno za 16,5 milijuna kuna teške malverzacije građevinskim zemljištem u Sibinju kod Slavonskog Broda. Zemljište od 26,7 hektara Vlada je u rujnu 2007. darovnicom prenijela u vlasništvo Općine Sibinj. Tamo je trebala biti poduzetnička zona, no samo nekoliko mjeseci poslije Općina je teren po cijeni mnogo nižoj od tržišne prodala privatnoj tvrtki. Kruljca se sumnjiči da je za infrastrukturne radove na tom zemljištu koristio Hrvatsku vojsku, odnosno da je za gradnju glavne i sporedne ceste na tom zemljištu oštetio državni proračun za 6,2 milijuna kuna.

Kruljac: Opet u HV-u samo ako se ponovi ‘91.

U vrijeme uhićenja Kruljac je bio zapovjednik Kopnene vojske Oružanih snaga RH, a na tu ga je funkciju Mesić imenovao 2007. U međuvremenu je smijenjen te zatim po odluci šefa države i vrhovnog zapovjednika Ive Josipovića i umirovljen. Prošle godine, prilikom uhićenja generala Kruljca, bivši predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je u izvješćima koja je kao zapovjednik Oružanih snaga dobivao svaki tjedan uvijek naglašavana Kruljčeva stručnost i besprijekorna disciplina.

- Što se tiče generala Kruljca, mogu reći jedino to da sam ja svaki tjedan kao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik imao sastanke sa svojim vojnim savjetnikom, a to je načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić. U svim tim referatima uvijek je naglašavana stručnost i besprijekorna disciplina i rad generala Kruljca - izjavio je o Kruljcu prije godinu dana Stjepan Mesić. General Kruljac nakon izlaska iz zatvora izjavljivao je kako, ako se ne ponovi 1991., više nikada neće obući uniformu Hrvatske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 17:21