UZALUDNE MJERE ZA ZAPOŠLJAVANJE

Kako će Vlada potrošiti 425 milijuna kuna. Najviše novca daju sebi za radnike u javnim radovima!

Ako ste nezaposleni, imate srednju stručnu spremu i želite se zaposliti u velikoj tvrtki, država će vašem poslodavcu dati manji iznos potpore nego malim i srednjim poduzetnicima koji žele zaposliti osobu s fakultetom!

Ovo je samo jedan od apsurda koji se krije u vladinim mjerama za poticanje zapošljavanja za 2013. Diskriminacija velikih poduzetnika, kažu u Ministarstvu rada, napravljena je zbog direktiva EU koja potiče samo. Mali i srednji tako dobiju 50 posto iznosa godišnje bruto plaće po radniku, a veliki 30 posto. Ministar Mrsić kaže kako uz to veliki poduzetnici imaju više novca i snage od onih malih.

Čudna pravila

Državi bi trebalo biti u interesu da se ljudi zaposle bez obzira na veličinu tvrtke. Ili?

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje diskriminiraju i ljude prema stupnju obrazovanja, pa tako poslodavci koji zaposle osobe bez srednje škole dobiju najmanju potporu!? Drugi apsurd su visine potpora. Tu Vlada baš i nije iskrena. Iako kažu da financiraju 30 ili 50 posto godišnje bruto plaće, zapravo su iznosi limitirani.

Naime, država za sufinancira 50 ili 30 posto samo od - minimalne ili prosječne plaće. Više od toga ne. Ako poslodavac radniku želi dati veću plaću, onda on to može napraviti s time da za ostatak od minimalne ili prosječne plaće, ne dobija potpore.

Potiče li time država poslodavce da isplaćuju minimalnu ili prosječnu plaću, pitali smo pomoćnicu ministra rada Tatjanu Dalić.

- Ne nikako. Riječ je o plaćama koje su realne. Zapravo štitimo radnika od potplaćenosti. Ako poslodavac želi radniku dati veću plaću, on to može napraviti, ali mi mu dajemo potporu samo do tog maksimalnog iznosa - kaže.

Među brojnim mjerama koje bi trebale potaknuti gospodarstvo su i one vezane uz turističke djelatnike, te mjere za sufinanciranje zapošljavanja dvije osobe na istom radnom mjestu ili zapošljavanje kod drugog poslodavca.

Puno apsurda

Evo, primjerice, mjera “Stalni sezonac”. Zvuči super. Sufinancira se doprinos za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima izvan sezone. E, ali i tu postoji kvaka.

Uvjet za poslodavca je, naime, da uz zadržavanje broja stalno zaposlenih, u radni odnos na neodređeno primi 20 posto od ukupnog broja stalnih sezonaca. Znači, ako poslodavac ima potrebu za 19 posto stalnih sezonaca, ništa od potpore!?

Sve ide državi

- To je napravljeno u dogovoru sa sindikatima i turističkim djelatnicima - kažu u Ministarstvu.

I kod mjera sufinanciranja zapošljavanja dvije osobe na istom radnom mjestu ili zapošljavanja kod drugog poslodavca nailazimo na “ali”. Država daje potpore samo starijima od 50 godina, invalidima, braniteljima i ostalim ugroženim skupinama. Tako da, ako niste ugrožena skupina, možete zaboraviti na potporu.

Za sve ove mjere u 2013. osigurano je 425 milijuna kuna, a najviše se koriste potpore za volontiranje.

Od toga najveće potpore država daje za javne radove.

Najviše novca, dakle, ide - samoj državi.

Poruka je jasna: Svi na javne radove! To je ono što će, misle valjda u Vladi, pokrenuti gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:46