EVO ZAŠTO KASNI PROJEKT MODERNE ZRAČNE LUKE

‘Hoćemo 160 milijuna za otpremnine, inače ništa od novog Plesa’

Sindikati traže naknadu zbog prelaska 1045 radnika u novu tvrtku

Počeli su radovi na novom terminalu aerodroma u Zagrebu. U potpunoj tišini i bez medijske pompe 16. rujna na prostor budućeg novog aerodroma izašli su arheolozi Arheološkog muzeja iz Zagrebu i počeli s arheloškim istraživanjima. Tvrtka ZAIC, koncesionar budućeg aerodroma, nedavno je ishodila građevinsku dozvolu za radove. Početkom sljedećeg mjeseca trebala bi potpisati ugovore s bankama. Početak radova nije objavljen jer ZAIC još nije preuzeo postojeći zagrebački aerodrom i tamo zaposlene radnike.

Do preuzimanja nije došlo jer četiri sindikata u Zračnoj luci traže da svim zaposlenima na aerodromu, njih 1045, tvrtka Zračna luka Zagreb preda otkaz, a prema kolektivnom ugovoru i isplati otpremnine te da ih koncesionar ponovno zaposli u novoj tvrtki. U toj varijanti svakom zaposlenom pripalo bi 8000 kuna po godini staža, što bi ukupno iznosilo oko 160 milijuna kuna koje bi trebali platiti država, Grad Zagreb i Grad Velika Gorica.

Prijetnje štrajkom

Sindikati se pozivaju na Zakon o radu i tvrde kako bi zapošljavanjem kod novog poslodavca radnici izgubili pravo na minuli rad, a u slučaju otkaza ne bi imali pravo na otpremninu za godine provedene kod bivšeg poslodavca.

Na sastanku s ministrom prometa i predstavnicima Ministarstva rada čelnicima sindikata je jasno poručeno da to nije točno, te da je koncesionar obvezan sve radnike zadržati pet godina uz sva prava. To stoji i u koncesijskom ugovoru. Ministar Hajdaš Dončić poručio im je da taj zahtjev sigurno neće prihvatiti, a sindikalni predstavnici su mu zaprijetili štrajkom, što njega nije baš impresioniralo.

Namršteni Francuzi

Kako doznajemo, na sastanku je načelno dogovoreno da će se zaposlenicima koji su pred mirovinom i ne žele prelaziti koncesionaru isplatiti otpremnine. Prema neslužbenim informacijama, takvih bi moglo biti između 50 i 100. No koja bi bila gornja granica duljine radnog staža za isplatu otpremnine nije utvrđeno.

Pregovori sa sindikatima trebali bi se završiti tijekom sljedećeg mjeseca da bi ZAIC početkom studenog preuzeo aerodrom. Francuzi, kako doznajemo, zbog ovakvog razvoja događaja nisu sretni jer nakon što su osigurali sredstva i počeli s radovima, žele što prije preuzeti postojeći aerodrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:01