PRESELJENJE DJEČJE ONKOLOGIJE

Roditelji će napokon biti u sobi s djecom oboljelom od tumora

U Institutu u Ilici djeca će se moći liječiti kemoterapijom i radioterapijom, a osigurat će se i prostor za intenzivnu skrb
 Ranko Šuvar/CROPIX

Sutra počinju radovi na preseljenju Zavoda za hemato-onkologiju Dječje bolnice u Klaićevoj na treći kat novosagrađene zgrade Instituta za tumore u Ilici, odnosno u dio KBC-a Sestara milosrdnica.

- Očekujemo da će posao prilagodbe prostora završiti za mjesec dana, kad bi se prvi mali pacijenti mogli useliti u Institut za tumore - izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga.

Riječ je zapravo o ‘podstanarstvu’ u Institutu dok se ne riješi cjelokupno ‘stambeno’ zbrinjavanje najpoznatije dječje klinike u Hrvatskoj koja godinama radi u skučenim i potpuno neprimjerenim uvjetima jer nema prostora za njezino širenje. Poseban problem, pogotovo posljednjih dvadesetak godina, predstavlja dječja onkologija.

Sobe s kupaonicom

Sada će, umjesto pedesetak četvornih metara, koliko trenutno imaju na raspolaganju, mali pacijenti dobiti oko 800 kvadrata s dvadesetak kreveta. To znači da bi s djecom uvijek mogao biti i jedan roditelj, a svaka soba imat će svoju kupaonicu i televizor da djeci skrati i olakša bolničke dane.

- Da bi se to realiziralo, oslobodit će se treći kat nove zgrade Instituta za tumore, što podrazumijeva da se dio djelatnosti preseli u staru. Također će se omogućiti da se djeca oboljela od zloćudnih bolesti u Institutu mogu liječiti kemoterapijom i radioterapijom. Osim toga, za potrebe intenzivne skrbi djece organizirat će se poseban prostor - rekao je prof. dr. Velimir Danko Vrdoljak, sanacijski ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica. Uslijedit će reorganizacija Klinike za tumore, kako bi se mogli smjesti mali pacijenti, a sve je dogovoreno sa stručnjacima Klinike u Klaićevoj. Ministar Siniša Varga kaže da ulaganje u taj objekt neće biti veliko jer se radi o novoj zgradi, a troškove koji nastanu platit će Ministarstvo zdravlja.

Premda će biti smještena u Institutu za tumore, onkologija i dalje ostaje dio Dječje klinike u Klaićevoj, što podrazumijeva da bi za sve konzilijarne preglede malih pacijenta dolazili liječnici iz matične bolnice. U slučaju da bude potreban neki kirurški zahvat, djeca bi se također operirala u Klaićevoj. S preseljenjem su suglasni i u Dječjoj klinici u Klaićevoj.

- Godinama smo u potrazi za prostornim rješenjem cijele bolnice. No, akutni je problem Zavod za hemato-onkologiju, gdje su djeca smještena u neadekvatnim uvjetima. Pristajemo na privremenu dislokaciju Zavoda zato što će s malim pacijentima moći biti i roditelji. Obišli smo taj novi prostor, a potrebne preinake su minimalne, tako da vjerujem da se u mjesec dana to može realizirati - ustvrdio je Osman Kadić, sanacijski upravitelj u Klaićevoj.

Naime, u posljednjih nekoliko godina bilo je mnogo ideja kako bi se konačno riješilo pitanje najpoznatije hrvatske dječje bolnice, ali ni jedna, nažalost, nije realizirana.

‘Gužva’ ne čudi

Propala je i gradnja novog Odjela onkologije u Klaićevoj jer nema prostora za širenje na tom terenu u gradskome središtu. Uvjeti za male, teško bolesne, pacijente u Klaićevoj više su nego skromni.

Odjel je “prenapučen”, nema mjesta za roditelje, a i uvjeti rada liječnika i medicinskih sestara izuzetno su teški. Nema ni primjerene palijativne skrbi za male onkološke bolesnike kojima medicina više ne može pomoći. Inače, u bolnici u Klaićevoj liječi se 65 posto malih pacijenata iz Zagreba i Zagrebačke županije te 35 posto iz cijele Hrvatske, i to na samo 11.000 četvornih metara pa ‘gužva’ ne čudi.

Bolnica u KlaIćevoj do jeseni se ne može preseliti u zgradu Medikola

U Ministarstvu zdravlja uvjereni su da je ovo dobro privremeno rješenje dok se kompletna dječja bolnica ne preseli u nove prostore. Lani se počelo razmišljati o preseljenju Klaićeve u nedovršenu zgradu privatne bolnice Medikol u Dubravi. Tamo bi bolesna djeca dobila čak 22.000 četvornih metara prostora. No, da bi se ostvario taj plan, nužno je riješiti brojne pravne barijere vezane uz predstečajnu nagodbu Medikola. Država, naime, od Medikola na ime poreznog duga potražuje oko 40 milijuna kuna, što bi se možda moglo pretvoriti u vlasnički dio. Međutim, priča oko predstečajne nagodbe ide puno sporije od očekivanja. Varga i dalje smatra kako bi to bilo odlično rješenje za Klaićevu, a ako ne uspije, nova lokacija za zgradu cijele dječje bolnice bio bi teren u blizini KB-a Dubrava. Nije učinjena ni procjena vrijednosti zgrade pa je teško vjerovati da bi realizacija ideje mogla zaživjeti do jeseni, kako je bilo planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:59