HDZ

Adlešič i Friščić poraženi do nogu

Đurđa Adlešič, Josip Friščić i SDSS-ov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac doživjeli poraz, učvršćen utjecaj Kalmete i Milinovića

ZAGREB - Ivica Kirin gradonačelnik je Virovitice sa 56 posto osvojenih glasova. Bivšem ministru policije očito nisu previše naškodile ni afere poput božićnog lova na vepra s Markačem, zbog čega je ostao bez ministarske fotelje, ni ‘jubitu’ ismijavanja.

Sa sedam župana izabranih već u prvom krugu izbora i 14 županija u kojima su s koalicijskim partnerima osvojili najviše mjesta u županijskim skupštinama HDZ je najveći pobjednik ovih izbora.

Dvostruko manje glasova

U Lici je HDZ, u skladu s očekivanjima, bio nenadmašan: Milan Jurković izabran je za župana sa 68,49 posto, a Milan Kolić za gradonačelnika Gospića s rekordnih 78,1 posto. Od većih gradova, sličan uspjeh ima dosadašnji gradonačelnik Koprivnice Zdravko Mršić sa 73,95 posto.

Najviše uspjeha u svojim “izbornim bazama” imali su ministri Darko Milinović i Božidar Kalmeta, u Lici i Zadru. Premijer Sanader posebno je istaknuo pobjedu HDZ-a u Našicama, gdje je njihov kandidat Krešimir Žagar osvojio 56,5 posto glasova.

Sanader to tumači kao podršku birača bivšem ministru Berislavu Rončeviću, i kao dokaz da je “afera kamioni”- neosnovana i prenapuhana. Ivan Šuker je kao nositelj liste za Gradsko vijeće Velike Gorice osvojio zavidnih 45 posto glasova, ali ipak tri posto manje nego HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dražen Barišić.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič, Josip Friščić, prvi čovjek HSS-a, te potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac na ovim su izborima doživjeli - evidentan poraz. Đ. Adlešič je bila nositeljica lista HSLS-a za skupštinu Bjeovarsko-bilogorske županije. Lista je osvojila samo 14,8 posto, gotovo dvostruko manje nego na prošlim izborima.

Nije prešao ni prag

Prije četiri godine HSLS je koalirao s HNS-om i osvojio 24,5 posto glasova. Ove godine Đ. Adlešič su pretekli i Jandroković, i Bajs, i Miro Kolić, kandidat SDP-a i HNS-a.

Friščićev HSS u Koprivničkoj županiji koalirao je s HSU. Osvojili su 20,26 posto glasova. To je za Friščića, kao nositelja liste, bitno slabiji rezultat od onoga iz 2005., kada je HSS u koaliciji sa SDP-om osvojio najveći broj mandata.

Na ovim izborima Friščića su pretekli i Zvonimir Mršić (SDP-HNS) i Damir Polančec (nositelj liste HDZ-HSLS).

Slobodan Uzelac bio je nositelj liste SDSS-a za Skupštinu Zadarske županije, ali nisu uspjeli ni prijeći prag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. srpanj 2024 06:13