Milinović: Ukidanje bolnica ne, ali racionalizacija poslovanja da!

'Svaka županija mora imati svoju bolnicu. Što bi bilo kad bi, po oporbi, ozlijeđeni iz prometnih nesreća u Županji ili Vukovaru morali, helikopterom, u najbližu bolnicu u Osijek? Bilo bi valjda sudaranje helikoptera po zraku', zaključio je Milinović.
Vinkovci, 201009.Ministar Darko Milinovic nakon otvorenja zgrade Centra za socijalnu skrb obisao Vinkovacku opcu bolnicu. Na fotografiji: ministar Darko Milinovic u obilasku Vinkovacke opce bolnice.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

VINKOVCI –Hrvatsko zdravstvo jako je koliko su jake bolnice u Vinkovcima, Vukovaru, Kninu, Karlovcu, Gospiću ili Šibeniku, dakle u u rubnim područjima. Unatoč stradanjima u ratu, vinkovačka bolnica jedna je od zaslužnih što je hrvatski zdravstveni sustav danas jedini u Europi koji ne stvara nove dugove, a to nam je potvrdila i Europska komisija – izjavio je u utorak ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović nakon obilaska Opće bolnice Vinkovci. U obnovu te bolnice u poslijeratnim godinama uloženo je 180 milijuna kuna, a za potpuni dovrštak potrebno je još 20-tak milijuna kuna čime će se, rekao je ravnatelj Krunoslav Šporčić, dodatno podići kvaliteta zdravstvene usluge.

Prema ministru Milinoviću, unatoč recesiji privode se kraju dogovori za dovšetak obnove tzv. skeleta, koji bi se mogao očekivati sljedeće godine, gdje će iz starog dijela bolnice preseliti dio odjela, među kojima će prvi biti Odjel za dijalizu. –Ulaganje u zdravstvo nije trošak već ulaganje u budućnost – dodao je ministar. U vinkovačkoj bolnici ministar je izrekao i riječi pohvale jer u posljednjih godinu dana bolnica financijski pozitivno posluje, a smanjene su i liste čekanja od kojih su neke, poput endoproteze kuka, i ispod hrvatskog prosjeka.

Ministar zdravstva u Vinkovcima je komentirao i ponovne napise o mogućem ukidanju dijela hrvatskih bolnica, rekavši kako to nije politika Vlade. -Lako je iz oporbe prosipati velike ideje, bili su na vlasti četiri godine pa što nisu napravili četiri velike bilnice kao što sad govore? Ne vidim razloga za postojanje samo četiri bolnice kao ni za ukidanje pojedinih bolnica. Možemo razmišljati o racionalizacija pojedinih odjela, kao i racionalnijem poslovanju u smislu redukcije broja kreveta, ali svaka županija mora imati svoju bolnicu. Što bi bilo kad bi, po oporbi, ozlijeđeni iz prometnih nesreća u Županji ili Vukovaru morali, helikopterom, u najbližu bolnicu u Osijek? Bilo bi valjda sudaranje helikoptera po zraku – zaključio je Milinović. Dodao je i kako će Hrvatska kroz tri do pet godina povući određene poteze i u smislu stvaranja centara izvrsnosti po pojedinim bolnicama, ali da Vlada nikako ne razmišlja o ukidanju bolnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:05