NA POMOLU NOVA AFERA?

Interni dopis veleposlanstva SAD-a: Povrćem koje uvozi Hrvatska pomaže smanjivanju otpada

Kakvo nam je uvozno voće i povrće, već se sprdaju i u američkom veleposlanstvu u Zagrebu. Roba druge klase, vani predviđena za preradu ili otpad, dolazi na naše police

ZAGREB - I dok u državi posljednjih tjedana bukti mesna afera, čini se kako nam slijedi voćno-povrtna. Naime, kakvo nam je uvozno voće i povrće, već se sprdaju i u američkom veleposlanstvu u Zagrebu. U internom dopisu kaže se da povrćem koje uvozi, Hrvatska pomaže smanjivanju otpada, javlja HTV.

Više od 70 posto voća i povrća u Hrvatskoj druge je klase, tvrdi autor teksta u Buzin Buzzu, internom listu američkog veleposlanstva. Nedavni posjet supermarketima u Hrvatskoj i u Europskoj uniji, piše autor, pokazao je razliku u kakvoći, pa čak i u trgovačkim lancima koji pripadaju Europskoj Uniji.

Roba druge klase, vani predviđena za preradu ili otpad, dolazi na naše police. Gledajući s vedrije strane, kaže autor teksta za list američkog veleposlanstva, Hrvatska tako pomaže smanjivanju otpada. S time se slažu i naši proizvođači.

- Sve nerazvijene zemlje su zapravo smetlišta razvijenih zemalja - ističe predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić.

Na svjetskim veletržnicama naši prekupci, doznaje se, često kupuju robu koja je stara i lošije kvalitete. - Čekaju onu robu koja se ne proda taj dan, onda drugi dan dobiju u pola cijene ili trećinu cijene i onda se ta roba uvaljuje u naše špedicije i završava diljem Hrvatske - objasnio je postupak Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Po cijenama jednaka višoj klasi voća i povrća u EU, po kakvoći kudikamo lošija, po izgledu neusporediva. - Događa se da i industrijska roba koja je dobivena besplatno, kod nas se prodaje kao druga klasa, pa i po relativno visokim cijenama - ustvrdio je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić.

Usput, tvrde HTV-ovi sugovornici, staro voće i povrće od prošlogodišnjih europskih berbi često završi na našim policama krivo deklarirano. Na papiru, prema zakonu i pravilnicima, sve je usklađeno s EU-om i sve je u redu. U praksi, kažu, stvar je sasvim drukčija.

- Stanje je katastrofalno, kaotično i potpuno nesređeno. To se provlači niz godina. Neki dan priča o mesu, ali to je priča i u hrvatskom povrćarstvu - rekao je Zagorec.

Autor američkog teksta poručuje hrvatskim kupcima da sami naprave pritisak na trgovce. Iz američkog veleposlanstva poručuju kako ovaj tekst ne odražava stajalište američke vlade ili veleposlanstva, on je produkt primjećivanja američkoga građanina s trenutačnom zagrebačkom adresom, javlja HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:54