KANONSKI ZAKON

Postupak protiv fra Ante: Zašto Kaptol baš uvijek šuti?

zagreb, 190704kaptol 29parkiraliste kod katedrale, katedralafoto: sergije michieli-zag-
 Sergije Michieli

ZAGREB - Sumnje da je fra Ante Madunić, donedavni župnik iz Prološca Donjeg, održavao seksualne odnose s maloljetnim župljankama, svojim vjeroučenicama, i za to im davao novac, Franjevačka provincija Svetog Otkupitelja iz Splita, kojoj fra Madunić pripada, treba prijaviti vatikanskoj Kongregaciji za nauk vjere.

Ona će u konačnici odlučiti hoće li se protiv fra Ante voditi postupak i na crkvenom sudu. Tako, naime, nalažu smjernice o postupanju u slučajevima sumnji na spolno zlostavljanje koje je Sveta Stolica objavila lanjskog proljeća. Je li to učinjeno, nismo uspjeli saznati jer ni provincijal fra Željko Tolić ni provincijski vikar fra Bože Vuleta nisu dostupni za razgovor.

Zahtjev pokajnika

Prema uputama Svete Stolice, svaka je biskupija dužna pomno istražiti svaku sumnju o spolnom zlostavljanju nad maloljetnicima te, ako se sumnja pokaže opravdanom, dostaviti sve korisne informacije o tome Kongregaciji za nauk vjere.

Ako osumnjičeni bude proglašen krivim, može mu se odrediti niz kazni iz kanonskog zakona, od zabrane služenja mise do otpuštanja iz svećeničkog staleža. Sve žalbe osumnjičeni podnosi izravno Kongregaciji za nauk vjere. U posebno teškim slučajevima, kad su dokazi neoborivi ili svećenik priznaje nedjelo, Kongregacija može podnijeti slučaj izravno Papi sa zahtjevom da se izda dekret o otpuštanju iz svećeničkog staleža “ex officio”.

Protiv takvog dekreta nema žalbe. Optuženi svećenici također mogu Kongregaciji predati svoj zahtjev da ih Sveti Otac zbog počinjenih zlodjela suspendira od svećeničkih obveza i vrati u laički stalež. Sveti Otac obično odobrava zahtjeve pokajnika.

Zlostavljani dječaci

Dosad su dvojica svećenika u Hrvatskoj pravomoćno osuđena zbog seksualnih zločina na štetu djece, no nisu procesuirani po novim smjernicama jer su zločine počinili prije njihova donošenja. Nadležni biskupi tim su svećenicima oduzeli župe i smjestili ih u svećeničke umirovljeničke domove, ali im nisu oduzeli pravo da služe svete mise. Radi se o zagrebačkom župniku iz Šestina Ivanu Čučeku, koji je 2004. uvjetno osuđen za bludničenje nad 16 djevojčica u dobi od 11 i 12 godina, te rapskom župniku Dragi Ljubičiću, osuđenom 2009. na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja dječaka.

Ni u jednom od ovih slučajeva službena Katolička crkva u Hrvatskoj nije oštro i nedvosmisleno osudila pedofiliju u vlastitim redovima, kao što su to u više navrata učinile Sveta Stolica i mnoge nacionalne crkve.

Župnik Ljubičić s Raba pravomoćno je 2009. osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu. Ljubičiću je dokazano da je zlostavljao petoricu dječaka u dobi od 10 do 12 godina dok je bio župnik crkve Sv. Lucije u Banjolu na Rabu. Još tijekom istražnog postupka razriješen je župničke dužnosti i smješten u Dom za umirovljene svećenike na Krku.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:17