VODIČ KROZ SUDSKI PROCES SANADERU

Tko je plavokosa tužiteljica, zašto Turudić mrzi teatralnost, imaju li masoni prste u primanju mita?

 Tomislav Kristo / CROPIX

A Amruševa ulica Ulica u kojoj je smješten Županijski sud definitivno nije dizajnirana za opetovano pojavljivanje gomile novinara koji opsjedaju zgradu ranom zorom. Arhitekt zgrade, s ulazom u koji je ugurana kontrolna točka poput onih na aerodromu, nikad nije zamišljao takvu navalu. Svako jutro kada se Sanader pojavi na sudu, deseci novinara na ulazu se slijepe u masu koja blokira pola ulice. Na sreću, dosad nije kišilo. Očito, hrvatsko sudstvo ne mari previše za zdravlje hrvatskih novinara.

B Bengalski tigar (hrvatske demagogije). Tako je dio medija nazvao Sanadera nakon četvrtka i predstave u kojoj su on i njegov glavni odvjetnik Čedo Prodanović odmahnuli rukom na sve optužbe i krivnju razbacali na sve druge: Sanadareova bivšeg šefa Matu Granića, internacionalnu zavjeru, špijune i masone. Zašto bengalski tigar? Zato što izumire, a Sanader bi mogao biti zadnji svoje vrste. Barem u Hrvatskoj: karizmatični političar, odabranik postavljen iznad mase i uobičajenih normi ponašanja, uvjeren da mu je povjerena misija nerazumljiva običnom smrtniku.

C Cipele Sanader, vječiti splitski plejboj, dramatično je posramljen prvog dana suđenja kada je fotografiran u iznošenim zatvorskim hlačama, bezličnoj vesti i, najgore od svega, užasnim, jeftinim cipelama. Za mediteranskog dandyja, cipele su temeljni dio muškarčeva stila. Zbog toga se Sanader i ispričao sudu: “Želim se ispričati što sam došao ovako obučen”, rekao je sucu Ivanu Turudiću bolnim glasom.

Č Čedo (kako ga prijatelji i zovu) Prodanović - Sanaderov glavni odvjetnik: brdo od čovjeka, izgledom podsjeća na nekakav tarantinovski lik u kojem se krije velika inteligencija i zloslutna samokontrola. Za razliku od glavnog tužitelja, on, poput Sanadera, i bez gledanja u zabilješke lako govori pred brojnom publikom, koliko mu to dozvoljava njegov kratak dah (njegovo zdravlje nije najbolje, ali on od toga radi puno manji šou od svog klijenta).

D Domovinski rat Magični kamen temeljac optužbe. Sanader je za optužbu ratni profiter zato što je navodno ilegalno akumulirao bogatstvo tijekom Domovinskog rata. Za promatrača izvana, ta stvar s “Domovinskim ratom” zvuči više kao mantra, magična formula, i Sanaderova obrana je, čini se, s pravom podvukla da posuđivanje novca iz Austrije za kupnju zgrada u koje će se smjestiti hrvatska veleposlanstva nije baš ono što bismo uobičajeno nazvali “ratnim profiterstvom”.

Dž Džep Mračna rupa u kojoj je na kraju završilo mito iz Hypo banke... U gotovini! Glavno pitanje je čiji je to džep bio i ovo bi suđenje na njega trebalo odgovoriti.

E Europa To je bila Sanaderova mantra, gotovo do te mjere da je tijekom svog mandata u potpunosti zanemarivao unutrašnju politiku. Od tog pravila bile su izuzete jedino izborne kampanje...

CIJELI VODIČ KROZ SUDSKI PROCES SANADERU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:42