ZAKON O RADU

Crkva na strani sindikata, ali ne želi protiv Vlade

Katolička crkva sasvim je po strani ostala u sporu između sindikata i Vlade te ne želi komentirati skupljanje potpisa za referendum

ZAGREB - Aktualni spor između hrvatske Vlade i sindikata koji je kulminirao sindikalnom akcijom prikupljanja potpisa građana za referendum o izmjenama Zakona o radu, čije održavanje postaje sve izglednije, do sada nije izazvao značajnije komentare iz Katoličke crkve.

Pitanja radničkih i socijalnih prava koja su u središtu tog spora trebala bi biti bliska Crkvi.

Suzdržani od komentara

Unatoč tome, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, kako nam je rekao njezin glasnogovornik Zvonimir Ancić, postignut je dogovor da se biskupi ne izjašnjavaju o situaciji.

Ancić nije objasnio zašto su se biskupi odlučili suzdržati od komentara, ali splitski svećenik i sociolog don Ivan Grubišić to objašnjava vrlo prozaičnim razlozima:

Smanjenje radničkih prava

- Crkva je na državnome proračunu, zahvaljujući čemu uživa razne povlastice. Vjerojatno crkveni velikodostojnici procjenjuju kako ne treba izlaziti s nekim izjavama s kojima bi se mogli zamjeriti vladajućima. Nažalost, još se jednom pokazalo kako se u Crkvi jedno proklamira, a drugo provodi u praksi - rekao je Grubišić i dodao da je u cijelom sporu na strani sindikata jer predložene izmjene uvode nedopustiva smanjenja radničkih prava. Argument Vlade kako je postojeći Zakon o radu nastao u drukčijim gospodarskim i društvenim okolnostima, te ga zbog toga treba mijenjati Grubišić smatra neutemeljenim. Kaže kako Hrvatskoj trebaju duboke promjene, a ne kozmetičke, kakve su sadržane u predloženim izmjenama Zakona o radu, i to na štetu radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:31