REFERENDUM O ZOR-u

Sindikati: Imamo 95 posto potpisa, ali još ništa nije gotovo

Osijek, 200610.Udruge sindikata skupljaju potpise za referendum za Zakon o radu.Na konferenciji za novinare Ozren Matijasevic i Vilim Ribic objavili su rezultate potpisivanja peticiji u Osjecko- baranjskoj zupaniji .Foto: Dorian Horvat / CROPIX
 Dorian Horvat / CROPIX

OSIJEK - Čelnici sindikalnih udruga izvijestili su u nedjelju u Osijeku da je zaključno sa subotom 19. lipnja prikupljeno 95 posto potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.

Od toga je u Osječko-baranjskoj županiji prikupljeno 37.864 potpisa, što je 11,5 posto od ukupnog broja stanovnika.

- Do subote je prikupljeno 95 posto potrebnih potpisa, no da bi zadovoljstvo bilo potpuno apeliram na hrvatske građane da izađu na mjesta i daju svoj potpis kako bismo u konačnici uspjeli skupiti dovoljno potpisa. Mi nećemo izdati građane i nećemo biti na tragu nekih naših bivših kolega koji su iz sindikalnih redova otišli u saborske klupe i sramnim diksusijama zaprljali častan posao sindikata - rekao je HUS-ov Ozren Matijašević, očito aludirajući na HDZ-ovog zastupnika Borisa Kunsta, dok se Vilim Ribić osvrnuo na sam Zakon o referendumu kojeg je nazvao sramnim i apsurdnim.

- Činjenica da smo mi ovako dobro organizirani još uvijek u neizvjesnosti hoćemo li skupiti dovoljno potpisa govori o apsurdnom zakonu. Zgroženi smo onim što se dogodilo prije neki dan u Saboru kada su se i vladajući i oporba vrlo brzo našli na zajedničkom interesu, a to je da se referendum što više oteža. To je nedopustivo i nužna je izmjena ovakvog zakona. Ako je u Sloveniji dovoljno skupiti 2 posto potpisa ukupnog broja stanovnika da bi se raspisao referendum, nejasno je zašto je u Hrvatskoj potrebno 10 posto ukupnog biračkog tijela. Žalosno je da su građani samo jednom u četiri godine subjekt političkog života. Kod referenduma dijaspora se računa u ukupni broj, a nije joj omogućeno da glasa u diplomatskim predstavništvima. To su apsurdi koji se moraju promijeniti - istaknuo je Ribić osudivši postupak sindikata državnih službenika što su usred potpisivanja peticije potpisali sporazum s Vladom o izmjenama kolektivnog ugovora, kojim su se odrekli dijela svojih prava.

- Nisu to smjeli učiniti u ovo vrijeme i oni su zapravo ispostave poslodavaca, a ne sindikati. Time se poslala poruka kako referendum više nije potreban, a on je neophodan. To je pokušaj da se stvori konfuzija i oslabi vjera u referendum. Ti su sindikati pokušali potkopati vjeru ljudi da izađu na referendum - rekao je Ribić najavivši da će se oni vratiti u pregovore s Vladom po okončanju potpisivanja peticije, otvarajući i neka nova pitanja.

Opet pitanje: Sindikalci, kolike su vam plaće?

I za vrijeme osječke „pressice“ sindikata pojavio se jedan nezadovoljni 70-godišnji umirovljenik koji je prozivao sindikalne čelnike. -

To je prevara. Ne bore se oni za ljude, već za sebe, imaju plaće od 25 do 30 tisuća kuna, a kada ga je žena u Zadru pitala kolika mu je plaća htio ju je ošamariti - vikao je nezadovoljni umirovljenik, na čija prozivanja sindikalni čelnici nisu reagirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:59