OBLJETNICA

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE U šumu Brezovica stiže državni vrh, prisjetit će se osnivanja prvog partizanskog odreda

 Drago Sopta / CROPIX

SISAK - Sisak danas slavi dva važna povijesna događaja: osnivanje prvog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. i pobjedu nad Turcima 22. lipnja 1593. godine. U spomen na prve antifašiste Hrvatske i Europe, u šumi Brezovica, kod spomenika 1. partizanskog odreda, održava se središnja državna proslava Dana antifašističke borbe. Proslava se održava pod pokroviteljstvom predsjednika države dr. Ive Josipovića, koji će, zajedno s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem nazočiti proslavi u Brezovici.

Dan antifašističke borbe kao državni blagdan u Republici Hrvatskoj obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi partizanski odred. Članovi odreda bili su uglavnom Hrvati iz Siska i sisačkog kraja, a osnivanjem Sisačkog partizanskog odreda, započela je oružana antifašistička borba u Hrvatskoj protiv okupatora Nijemaca i Talijana te ustaškog režima NDH.

Danas se obilježava i 421. godišnjica velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Siska, 22. lipnja 1593. godine. U znak sjećanja na taj dan točno u 14 sati zazvonit će zvona na sisačkoj katedrali.

Crkvena zvona prenijela su tadašnjoj Europi vijest o pobjedi nad Turcima, a u Zagrebu u spomen na taj događaj katedralna zvona zvone svakog dana u 14 sati od tada. U sisačkoj katedrali taj je običaj uveden nakon osnivanja Sisačke biskupije.

Svečanost u spomen na sve branitelje Siska i Europe iz 1593. godine organizira Stolni Kaptol Svetog Križa u Sisku i Mjesni odbor Grede. Proslava će započeti u 16 sati molitvom u kapeli Sv. Akacija i deset tisuća mučenika u Gredi (župa Sela) gdje je ban Toma Bakač sa svojim braniteljima poslije bitke neko vrijeme proveo u molitvi. U spomen na taj dan, iz Siska prema Gredi u 14 sati kreće biciklijada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:45