21. GODIŠNJICA POKOPA ŽRTAVA

'DAN KAD JE TOVARNIK PLAKAO' Tužna obljetnica nekažnjenih zločina: 'Katastrofa je da pravosuđe nije nikome na teret stavilo ni jedno od ubojstava'

Arhivska fotografija
 Damir Glibušić / CROPIX

U Tovarniku, vukovarsko-srijemskome pograničnom mjestu uz granicu s Republikom Srbijom, u četvrtak je komemoracijskim skupom “Dan kada je Tovarnik plakao” obilježena 21. godišnjica pokopa 48 žrtava bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na to mjesto 1991. te su mnoga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja masovne grobnice na mjesnome groblju.

Komemoracijskim skupom ispred zgrade općine na kojem su pročitana imena svih žrtava Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja.

"Ne možemo ih i ne smijemo nikada zaboraviti. Njihova žrtva ugrađena je u temelje stvaranja hrvatske države i njoj dugujemo današnju slobodu koju imamo i da slobodni možemo graditi napredak", poručila je načelnica općine Tovarnika Ruža Veselčić Šijaković.

Predsjednik tovarničke Udruge "Dr. Ante Starčević" Antun Ivanković podsjetio je da je u Tovarniku 1991. godine ubijeno 68 mještana i sedam osoba koje su tu dovedene.

"Vodio se sudski postupak za zločine počinjene u Tovarniku od 2010. do 2012. godine i osuđeno je osam osoba nepravomoćno na ukupno 42 godine zatvora, s tim da se nikome od njih na teret nije stavilo ni jedno ubojstvo", rekao je Ivanković, ocjenjujući da je "katastrofa" što hrvatske institucije dosad nisu bile kadar procesuirati ratne zločine počinjene u Tovarniku.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili cvijeće i zapalili svijeće. Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, predstavnike Općine Tovarnika i Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položilo i svijeće zapalilo i zajedničko državno izaslanstvo u kojem su bili izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik predsjednika Vlade Krunoslav Šeremet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:06