SEZONA SE IPAK VRAĆA

DAN VELIKIH REKORDA Lorencin ipak spašen, kolovoz bi mogao pokriti veliku srpanjsku rupu

Lorencin: Raduju nas pokazatelji. Pomaka ima, puno je hotela rezerviranih sve do sredine rujna
 Damjan Tadić/CROPIX

Ako je suditi prema broju turista koji su ovaj vikend stigli u Hrvatsku, ministar turizma Darko Lorencin ipak bi, čini se, mogao odahnuti. Ne samo da se povećao promet na autocestama te u zračnim i trajektnim lukama, nego su ovaj (prvi) vikend u kolovozu oboreni mnogi rekordi i turistička sezona ipak bi se mogla spasiti.

Naime, što se tiče broja vozila na autocesti u smjeru mora, zabilježeno ih je više od 50 tisuća, što je rekordan broj dosad!

Što se tiče gostiju koji na odmor stižu avionom, Split obara rekorde u više parametara: u subotu je splitskom zračnom lukom prošlo ukupno 27 tisuća putnika, a u srpnju ih je bilo ukupno 380 tisuća. Takve brojke dosad nisu zabilježene ne samo u Splitu, nego ni u jednoj zračnoj luci u zemlji!

Izvrsno u Ćilipima

Rekorde obara i dubrovačka zračna luka! Imali su, kažu, rekordni srpanj (promet od 304 tisuće putnika, što je rast od čak deset posto u odnosu na lanjski srpanj) i rekordnih prvih sedam mjeseci u godini: promet veći od 860 tisuća putnika, što je rast od četiri posto u odnosu na lani.

40.000 ljudi za otoke

Split ruši rekorde i u trajektnom prometu. Jučer su trajektne linije iz splitske gradske luke prema srednjodalmatinskim i južnim otocima prevezle pet tisuća vozila, odnosno rekordnih 40 tisuća putnika.

Optimistične su to brojke ako znamo da smo do jučer zdvajali nad “srpanjskom rupom”. Prije samo nekoliko dana, podsjetimo, ministar financija Boris Lalovac oštro je i otvoreno prozvao Lorencina zbog podbačaja turističke sezone jer se - naljutio se šef financija - “zbog kiše i slabo vođene turističke sezone mora raditi rebalans proračuna”.

‘Izvučeno iz konteksta’

Lorencin je, pak, oprezno odgovorio da “srpanjska rupa postoji otkako je turizma u Hrvatskoj” te da za sve “treba vremena i sve treba analizirati polako”, izbjegavajući direktan odgovor na prozivanje ministra Lalovca. Hoće li ga kolovoz spasiti?

- Nije me Boris prozvao, to je izvučeno iz konteksta - nasmijao se jučer ministar turizma Darko Lorencin čuvši da su brojke o dolascima gostiju znatno porasle.

- Boris i ja dugo se znamo i dobro surađujemo. Kao ministar financija, on je komentirao da prihodi u turizmu nisu na razini prošlogodišnjih jer se nije provodio detaljan nadzor kao lani, a to je, pak, stvar njegova ministarstva. Neke su izjave izvučene iz konteksta - rekao je ministar Lorencin i nastavio:

Praznici u Njemačkoj

- Bravo za rekordne dolaske, ali ne komentiramo vikende i vikend-statistiku jer ona ovisi o praznicima i mnogo toga. Dakako da nas bolji pokazatelji raduju, pomaka ima, počinju praznici u Njemačkoj i Nizozemskoj, što su naša važna tržišta, i puno je hotela koji su rezervirani sve do sredine rujna.

No, i kad su podaci najoptimističniji, volim reći ‘polako’. Čim sakupimo relevantne podatke, sredinom kolovoza održat ćemo sastanak Turističkog vijeća i tada ćemo ozbiljno proanalizirati srpanj.

KOPNOM

Na naplati Lučko srušeni su svi rekordi. Od petka u 6 sati do subote u isto vrijeme autocestom put mora krenulo je 51.550 vozila, što je 2500 više nego rekordne 2008., a u odnosu na lani, kada su zabilježena 44.992 vozila, povećanje iznosi 15 posto, potvrdili su u ARZ-u. Kolone u Lučkom stvarale su se jučer iz smjera Jankomira (oko 7 km), iz Buzina (15 km), te iz smjera Zaprešića (oko 2 kilometra).

MOREM

Jučerašnji dan donio je rekordan dnevni promet putnika i u trajektnim lukama! - Kroz splitsku luku prometovalo je više od 40 tisuća putnika i oko pet tisuća vozila, što je najveći dnevni promet ove godine - rekao je Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije u Splitu. Trajekti su bili prepuni te su morali uvesti izvanredne linije za Brač. Zadarskom lukom prošlo je više od 11.000 ljudi.

ZRAKOM

Splitska zračna luka oborila je rekorde! U subotu je kroz Resnik prošlo 27.000 putnika, što je rekord u jednom danu. Danas će Resnik imati promet od 12.500 putnika. U srpnju su imali 380.000 putnika, što je 15 % više nego lani i što je najveći broj putnika zabilježen u jednom mjesecu. U subotu je zadarska zračna luka imala promet od 6000 putnika, a dubrovačkim Ćilipima prošlo je 13.500 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:18