TRENUTAK ODLUKE

Danas odluka o izručenju Perkovića

Perković se protivi izručenju jer smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara te da postupak pred njemačkim sudom ne bi bilo "fer suđenje"

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će danas o izručenju bivšeg šefa jugoslavenske, ali i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj, koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Perković se protivi izručenju jer smatra da je u slučaju Đurekovićeva ubojstva nastupila apsolutna zastara te da postupak pred njemačkim sudom ne bi bilo "fer suđenje".

Također tvrdi da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju kaznene prijave koje je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo. Njemačke optužbe o sudjelovanju u Đurekovićevu ubojstvu odbacuje i njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, o čijem izručenju bi se trebalo odlučivati u četvrtak. Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića, kojega su tužili za lažno svjedočenje. Sindičić je taj iskaz dao na suđenju za ubojstvo Đurekovića Kerunoslavu Pratesu, koji je 2008. osuđen na doživotni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:54