VREMENSKA PROGNOZA

DANAS SUNČANO I TOPLIJE, A SUTRA ZAOKRET Ništa nije isključeno, izdan alarm za sve osim Slavoniju. Ako možete, odgodite putovanje prema Jadranu

 
 CROPIX

Diljem Hrvatske danas će biti sunčano ili djelomice sunčano vrijeme uz malo porast temperature. U popodnevnim satima pojavljivat će se sve više oblaka, a do kraja dana u gorju i na sjevernom Jadranu moglo bi biti i kiše, javlja HRT.

Najviša dnevna temepratura u Slavonij će biti između 6 i 9 stupnjeva, u središnjoj Hrvatskoj između 8 i 11 °C, dok će se u priobalju najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C.

U subotu slijedi jače naoblačenje s oborinama, ponegdje i obilnijima, posebice u gorju. U nizinama će padati kiša, a u gorju uz pad temperature i susnježica i snijeg, koji će barem mjestimice stvarati tanji snježni pokrivač, pri čemu je u pormetu nužan oprez i zbog poledice. Nedjelja za većinu malo povoljnija, osobito tijekom uglavnom suhog prijepodneva, a poslijepodne slijedi novo naoblačanje i mjestimična kiša. Prva polovina idućeg tjedna bit će većinom u znaku suha vremena, a od utorka i sve hladnijeg.

Na Jadranu subota vrlo dinamična, uz lokalno obilne pljuskove pa i grmljavinu, a poteškoća će biti i s jakim vjetrom, najprije jugom, potom burom. Do kraja dana će se posvuda razvedriti. No već u nedjelju novo naoblačenje s kišom, većinom u manjim količinama, a prolazno će ponovno biti i juga. Od ponedjeljka barem djelomice sunčano, ali uz buru sve hladnije, javlja HRT.

U subotu u prometu dodatni oprez! Planirate li aktivnosti sljedećih dana - pozornije pratite vremenske prognoze i ako ne morate, u subotu ne krećite na putovanja, posebice ne gorskom Hrvatskom i Jadranom. Za razliku od ovog iznadprosječno toplog tjedna, u nastavku prosinca temperatura će vjerojatno biti primjerenija dobu godine, piše HRT.

Meteoalarm

Oglašen je narančasti alarm za Istru, Kvarner i Ličko-senjsku županiju. Kiša će mjestimice biti oblina, a moguća je poledica zbog susnježice i niskih temepratura. Izraženiji pljuskovi su mogući. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. U noći će puhati jak jugozapadnjak, koji će okretati na jaku buru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:29