ŠEF SDP-a NA TERENU

DAVOR BERNARDIĆ U SLAVONSKOM BRODU 'Vladin nerad ugrožava ljudske živote. Ovaj problem mora se riješiti u najkraćem mogućem roku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2018. u 14:16

Slavonski Brod, 310318.
Voda iz vodovoda u Slavonskom Brodu nije za pice a niti nakon termicke obrade nije za uporabu. Tijekom ispitivanja starog nafotovoda u blizini grada dos!lo je do izlijevanja nafte u tlo. Davor Bernardic predsjednik SDP-a obisao je vodocrpiliste na Jelasu.
Na fotografiji Davor Bernardic predsjednik SDP-a.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX

predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Područje ekološkog incidenta i tvornicu vode na vodocrpilištu u Slavonskom Brodu u subotu je obišao predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je ustvrdio kako "Vladin nerad ugrožava živote Brođana".

- Danas sam ovdje jer se građani zadnjih devet godina bore za čist zrak. U zadnje dvije godine ovdje su bila tri ministra iz HDZ-ovih vlada. Tri ministra koji su došli, poslikali se i otišli. Ovdje je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali problem je i dalje aktualan. Nečinjenje Vlade Republike Hrvatske danas je počelo ugrožavati ljudske živote. Ova voda ne samo da nije za piće, ova voda štetna je za zdravlje. Uz zrak koji je onečišćen, to je, nažalost, uzrok teških oboljenja - rekao je Bernardić.

Pozvao je Vladu da u najkraćem mogućem roku iskoristi sve mogućnosti i riješi ovaj problem.

- Neka se rafinerija (u Bosanskom Brodu) modernizira ili neka se zatvori. Ali ne može se ostaviti građane Slavonskog Broda da se truju vodom i zrakom i da budu građani drugog reda - izjavio je Bernardić.

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina, koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta vodom, za koju je utvrđeno da je onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja,  danas pitku vodu mogu dobiti na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.

Gradonačelnik Mirko Duspara onečišćenje vode povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu kad je tijekom tlačnog ispitivanja dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice došlo do istjecanja naftnih derivata. Ispitivanje je provodila tvrtka Crodux d.o.o. zbog moguće prenamjene u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu.

Tijekom posjeta Slavonskom Brodu novinari su Bernardića pitali kako komentira "napade" na njega koji su uslijedili nakon što je ustvrdio da predsjednik IDS-a i predsjednik Vlade imaju istog savjetnika za odnose s javnošću, a on je odgovorio da ne vidi gdje je problem i zašto se digla takva bura jer samo inzistira na istini. 

- Ne vidim gdje je problem i zašto se digla takva bura. Nema nikakvog sukoba, ali ima inzistiranja na istini. I uvijek ću inzistirati na istini. Postavio sam neka pitanja na koja, nažalost, nisam dobio odgovor. Ako je u zemlji  iz koje svakoga dana iseljavaju ljudi, u kojoj ljudi sve teže žive i u kojoj se ne provode reforme, jedini problem ja osobno kao predsjednik SDP-a, onda se zaista trebamo upitati o čemu se ovdje radi - zaključio je Bernardić.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo