NEISPRAVNO ZA PIĆE

CIJELI SL. BROD BEZ PITKE VODE, GRADONAČELNIK: 'OVO JE RAVNO ČINU TERORISTIČKOG NAPADA!' Građani ispraznili police na bezinskim pumpama i u trgovinama

 
 Danijel Soldo / CROPIX

Voda na vodocrpilištu Slavonski Brod onečišćena je i nije za piće, pokazala je analiza četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara, vodospreme i jednog ugostiteljskog objekta, izvijestio je u petak navečer Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara onečišćenje vodocrpilišta povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu oko 13 sati zapadno uz vodozaštitnu zonu, kada je tijekom tlačne probe produktovoda za naftu i naftne derivate došlo do istjecanja naftnih derivata u okoliš.

- Ovo onečišćenje se direktno povezuje s incidentom. Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije imao je nalaze vode od 19. i 20. veljače i bili su ispravni. Nakon incidenta nismo bili informirani o situaciji, pa smo sami otišli na teren. Trenutno, voda nije za piće i pripremanje hrane u Slavonskom Brodu i općinama Bebrina, Brodski Stupnik, Sibinj, Oriovac, Podcrkavlje i Bukovlje, izjavio je Duspara nakon izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Slavonskog Broda.

Najavio je da će iz Zagreba biti upućeno deset cisterni vode, a kako su i u pregovorima da se i iz robnih zaliha nabavi određena količina vode u bocama, a to je u međuvremenu i pokrenuto.

Zbog ozbiljnosti situacije u 14 sati će se u prostorijama gradske uprave održati novi sastanak Stožera civilne zaštite, na kojemu će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar zdravstva Milan Kujundžić. Inače, u Slavonski Brod je došao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Građani pokupovali vodu

Tijekom noći, nakon objave prve informacije o zdravstvenoj neispravnosti vode, građani su pokupovali vodu s benzinskih crpki koje su sinoć bile otvorene, a u jutarnjim satima dobar dio njih obišao je i trgovine, javlja SBplus.

U međuvremenu, u subotu su cisterne u grad stigle te je objavljen i raspored raspodjele pitke vode.

Kako piše SBplus, na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda objavili su i informaciju kako su u Gradskoj upravi otvorili dežurne telefone za sve upite građana vezane uz probleme s vodom.

- Mjesta panici nema jer iz Zagreba prema Slavonskom Brodu već putuje dodatnih 200 tisuća litara vode iz robnih zaliha. Te dodatne količine vode također će biti podijeljene građanima, navodi portak SBplus.

Podnesena prijava

U subotu ujutro u intervjuu za televiziju N1 Duspara je zagađenje, zbog kojega je podnesena i kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja, usporedio s terorističkim napadom.

- Ovo je ravno činu terorističkog napada. Ovo nije mala stvar, ovo se nije moralo dogoditi da su se poduzele prave mjere, kazao je Duspara.

Tvrdi da se incident pokušao zataškati.

- Sanacija nije odrađena, to je na ulazu u Slavonski Brod. Problem je u tome što sanacija nije odrađena, skinut je samo površinski sloj. Ovo se pokušalo zataškati, nije iscurilo 150 litara kako su rekli već mislim da se radi i preko 10 tisuća litara derivata, kazao je Duspara i istaknuo da su na noge digli ministarstva koja su, ističe, prvotno dobila krive informacije.

Duspara je komentirao i zadnje informacije po kojima se neki građani već žale da imaju zdravstvenih problema zbog zagađene vode.

- Normalo da osjetljivi mogu to povezati s ovim, ali postoje institucije koje to mogu utvrditi. Ovo je opasnije kod inhalacija, s obzirom na velike količine dizela i benzina. Građani koji misle da su otrovani moraju se javiti na Hitni prijem bolnice, kaže Duspara.

Teroristički napad

- Mi ćemo otkriti tko je počinitelj ovog terorističkog napada, kaže Duspara.

- Na ovom području je oko 80 do 90 tisuća stanovnika. U kontaktu smo i s Toksikološkim zavodom kako bi vidjeli kako djeluje dušik kojm je ispitivan cjevovod, kao i kakve su posljedice kemijskog djelovanja pjene koju su vatrogasci koristili za saniranje mjesta incidenta. Postoji mogućnost da je na više mjesta došlo do onečišćenja. Velik dio produktovoda ide kroz šipražje gdje ni inspektorica ni ostali nisu prošli, upozorava Duspara.

Kako navodi, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike mu je kazala da je inspektorica prošla tri četvrtine terena. No, kaže da ga zabrinjava da se nakon incidenta nije poduzelo ništa.

- Išlo se sakrivati, tvrdi se da je isteklo 150 litara, a možda je isteklo više od 10 ili 15 tisuća litara. Ovo nije bio najbolji način da se radi bez znanja javnosti. Mislim da nisu bile poduzete sve mjere. Kad se produktovod čisti moraju postojati bazeni koji će primiti talog, rekao je Duspara.

Upitan za komentar priopćenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u kojem stoji da se incident u srijedu dogodio na području s glinovitim tlom i da nije moguće prodiranje naftnih derivata u dublje slojeve, Duspara je ocijenio neozbiljnim.

- Malu djecu u vrtiću uče da par kapi nafte može zagaditi velike količine pitke vode, samo je pitanje kad će doći. Ja nisam očekivao da će se dogoditi tako brzo. Očekivao sam za tjedan ili deset dana. Pričati o glini je dosta neozbiljno, rekao je.

Iznad dopuštenih koncentracija

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je izvijestio da su uglikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna.

- Što se tiče lakohlapljivih aromatskih ugljikovodika i benzena, ti nalazi su uredni. Večeras su uzorkovani novi uzorci i rezultati će biti poznati sutra tijekom dana, rekao je Cvitković, najavljujući da će u subotu ujutro biti izuzeti novi uzorci za treću analizu.

Nakon sjednice gradskog Stožera za civilnu zaštitu održana je i sjednica Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, kako bi se načelnike općina u koje se distribuira voda iz Slavonskog Broda upoznalo sa svim nužnim detaljima.

Otvaraju se hidranti u Oriovcu

Stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina koje se opskrbljuju sa slavonskobrodskog vodocrpilišta vodom za koju je utvrđeno da je onečišćena ugljikovodicima i ne može se koristiti niti nakon prokuhavanja, u subotu, 31. ožujka pitku vodu mogu dobiti na sedam mjesta u gradu i na tri mjesta izvan grada.

Stožer civilne zaštite građane je upozorio da voda nije za piće niti nakon termičke obrade. Slavonskobrodska gradska uprava uvela je dva dežurna telefona na koje građani mogu dobiti u slučaju potrebe dodatne informacije: (035) 217-088, i (035)217-013. Tijekom dana se očekuje još jedna zajednička sjednica gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite i na nju će, kako je najavljeno, biti pozvani i načelnici šest općina koje se opskrbljuju vodom s vodocrpilišta u Slavonskom Brodu.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković danas je za Hinu rekao da će cisterne za opskrbu vodom izvan Slavonskog Broda biti na tri lokacije u Bebrini, Brodskom Stupniku i Oriovcu, te da se očekuje postavljanje dodatnih spremnika kako bi se građani mogli opskrbiti dovoljnim količinama vode.

- Donesena je i odluka da se otvore hidranti u zapadnom dijelu općine Oriovac u koji voda stiže s vodocrpilišta Davor, te na području općine Gornja Vrba gdje voda stiže s vodocrpilišta Sikirevci. Za opskrbu građana stižu i od robnih zaliha odobrene količine flaširane pitke vode, rekao je Bošnjaković.

U Slavonskom Brodu cisterne su na lokacijama: Budanika - igralište, za područje MO Budainka i Kolonija; Mjesni dom Brodsko Vingorj e- za područje Vinogorja i Podvinja; Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba; Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna nakon toga ide prema Radničkom trgu); Livada – novi mjesni dom; Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost; Naselje Slavonija I i II i Plavo polje - cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić.

Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda onečišćenje vode na slavonskobrodskom vodocrpilištu povezuje s ekološkim incidentom koji se dogodio u srijedu, 28. ožujka oko 13 sati, kada je tijekom tlačnog ispitivanja cijevi došlo je do istjecanja naftnih derivata. Branko Radošević, direktor tvrtke Crodux energetika koja je odgovorna za ispitivanje, nakon incidenta je ustvrdio da je u okoliš istekla količina od 100 do 150 litara naftnih derivata, no slavonskobrodski gradonačelnik rekao je u petak kako sumnja da se radi i o više desetaka tisuća litara. (Hina)

Crveni križ dijeli vodu slabo pokretnima, starima i nemoćnima

Djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa rano jutros dostavili su gotovo 9000 litara vode u bocama slabo pokretnim stanovnicima Slavonskog Broda i okolnih naselja koji su ostali bez pitke vode, izvijestio je u subotu Crveni križ.

Riječ je o vodi u bocama namijenjenoj ranjivim skupinama ljudi – starima, nemoćnima, bolesnima i nepokretnima.

Vodu im dostavlja 25 volontera i djelatnika Crvenoga križa na kućnu adresu i dosad je dostavljena za 85 korisnika. Za svaku osobu osigurano je u prvoj fazi 18 litara pitke vode.

- Za sve ostale građane osigurane su cisterne s pitkom vodom te Hrvatski Crveni križ moli sve one građane koji su pokretni da si na cisternama u gradu sami osiguraju vodu jer je naša prva zadaća pobrinuti se za one koji do pitke vode ne mogu sami, poručuje Crveni križ.

Također moli građane koji znaju za nepokretne susjede da se jave Crvenom križu na broj 035 444 554 kako bi i tim ljudima mogli dostaviti pitku vodu.

Ako se problemi s pitkom vodom na brodskom području nastave, Hrvatski Crveni križ u kratkom roku spreman je dostaviti još 20.000 litara pitke vode, poručuju iz te udruge. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:55