GROBAR IZ OROSLAVJA

Deset mjeseci zatvora za sakupljača 'potpisa mrtvih'

Emil Grgec na listu stavio i mrtve čije je lijesove osobno nosio na sprovodima

ZLATAR - Emil Grgec (48), poznat kao sakupljač potpisa za nesuđenog gradonačelnika Oroslavja Milana Babića (HDZ) kojemu su se 'potkrali' mrtvaci, te autor 206 potpisa i izmišljenih brojeva osobnih iskaznica, osuđen je u ponedjeljak na Općinskom sudu u Zlataru na 10 mjeseci zatvora zbog krivotvorenja isprava.

Grgec je svojom lijenošću, nedostatkom vremena i, kako je rekao sudac, pomanjkanjem političke kulture, počinio djelo 'opasno po demokraciju', te izgubio poštovanje građana, dugogodišnjeg prijatelja Babića i političku budućnost.

Političku budućnost nema više ni Babić, koji je najavio da će se povući, dok je Grgec ionako izbačen iz stranke odmah nakon skandaloznog otkrića liste mrtvaca.

Podsjetimo, Grgec je gotovo sve potpise liste potpore sam 'izradio', brojeve osobnih iskaznica je izmislio, a koliko je lakomislen govori činjenica da je na listu stavio i mrtve čije je lijesove osobno nosio na sprovodima.

Opravdavao se na sudu žurbom, a i mislio je da nitko neće kontrolirati listu nakon što su je ovjerili i potpisali čelnici stranaka s kojima je HDZ trebao u koaliciju. Gradsko izborno povjerenstvo je, međutim, dobilo dojavu od osobe koja se našla na listi potpore HDZ-a, a da to nije htjela, nakon čega su SDP i HNS stupili u akciju.

Županijsko izborno povjerenstvo Babića je izbacio iz utrke. Babić se žalio i tražio priliku ponovnog sastavljanja liste, jednu noć su je čak stojeći u redu pred njegovom kućom njegove pristaše i ispunile, no sve je bilo uzalud. Ustavni sud je njegov pokušaj odmah odbacio i on je politički propao. Na sudu je kao kršćanin molio milost za svog 'grobara', najblažu moguću kaznu, no kazna je ipak prilično oštra. Grgec je najavio žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:14