SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

DETALJI S ODLUČUJUĆEG SASTANKA VRHA HDZ-a Evo što su rekli protivnici Istanbulske, Plenković Stieru: 'Otišao si u Argentinu, a nisi mi se ni javio!'

 Bruno Konjević / CROPIX

- Predsjedništvo HDZ-a većinom glasova podržalo je ratifikaciju Istanbulske konvencije - kazao je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice tog tijela koja je trajala više od tri sata. Dodao je kako su nakon temeljite rasprave glasovali te da je omjer glasova bio 19:6, a suzdržanih nije bilo. Protiv su ostali oni koji su se tako izjasnili i na posljednjoj sjednici - zamjenik predsjednika Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač, potpredsjednica stranke Ivana Maletić te članovi Predsjedništva Anton Kliman i Darko Milinović.

Plenković je kazao kako će se ratifikacija Istanbulske konvencije na Vladi naći u četvrtak, a u srijedu će se održati sjednica užeg kabineta Vlade. Dodao je kako će imati i razgovore s koalicijskim partnerima te da nakon toga Konvencija ide Sabor.

Na sjednici Predsjedništva, tijekom rasprave, najduže je, doznajemo, govorio Davor Ivo Stier, koji je s posljednjeg stranačkog sastanka izostao jer je bio s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Argentini. Stoga je članovima Predsjedništva tada poslao oštro pismo koje je izazvalo buru u vrhu stranke. Stier je u utorak navečer dugo i argumentirano obrazlagao razloge zašto se protivi ratifikaciji.

- Mi smo demokršćanska stranka i tako se trebamo ponašati, a treba u obzir uzeti i stav HBK - navodno je kazao Stier. Dodao je da poštuje stav predsjednika i većine, ali kako on ostaje protiv ratifikacije. Plenković je, doznajemo, Stieru zamjerio što je poslao pismo, a posebno mu je, navodno, zasmetala rečenica u kojoj se spominje “totalitarni mentalitet”.

- Otišao si u Argentinu, a nisi mi se ni javio - navodno je Plenković kritizirao Stiera, koji mu na to nije odgovorio. I glavni tajnik Gordan Jandroković prozvao je Stiera.

- Konvencija nije nova. Sve to što tebe smeta oko roda već postoji u zakonu. Što se promijenilo da imaš takav stav? - navodno je Jandroković zapitao Stiera, koji mu je uzvratio kako “ni ranije nije bio za te stvari”. Ostali protivnici ratifikacije, poput Brkića, Maletić, Klimana i Milinovića, uglavnom su ponovili stavove koje su ranije iznosili. Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić u utorak je kazao i kako to što je protiv ratifikacije ne znači da je to upereno protiv bilo koga.

- Podržavam Vladu i premijera, ali u ovom slučaju Konvencije ne mogu dati potporu - navodno je rekao Brkić. Miro Kovač kazao je kako to što su neki protiv ratifikacije ne znači da nisu za borbu protiv nasilja nad ženama.

- Tu borbu treba i jačati, ali ne kroz Istanbulsku konvenciju - kazao je, doznajemo, Kovač te dodao kako se oko toga treba glasati prema savjesti.

Omjer glasovanja možda bi u utorak bio ponešto drugačiji da su na sjednici bili još neki članovi. No, nije bilo Damira Jelića, koji se posljednji put također izjasnio protiv ratifikacije, a nije bilo ni ministra Gorana Marića, koji je, doznajemo, bio na službenom putu u Dubrovniku. Marić je na prošloj sjednici, podsjetimo, kazao “kako nije ništa dobro što radi pukotine unutar HDZ-a i prema Katoličkoj crkvi”.

Darko Milinović, doznajemo, požalio se na stanje u Ličko-senjskom ogranku. Kazao je kako ima informacije da se neke od članova ogranka naziva da budu protiv njega te je tražio odgodu sastanka koji je također bio u utorak. Jandroković mu je odgovorio da je riječ o autonomnoj odluci županijske organizacije. Nakon rasprave o Istanbulskoj konvenciji, tema su bili blokirani, a prezentaciju su održali ministri Dražen Bošnjaković i Zdravko Marić. Iznijeli su podatke koliko ima blokiranih i koliki su dugovi te je jednoglasno odlučeno da se ide u rješavanje tih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:57