DOBIO NOVAC

DILER POBIJEDIO DRŽAVU NA SUDU 'Ćelija mi smrdi po znoju i fekalijama, tražim odštetu!'

Sutkinja je ustvrdila da je zatvoreniku gospićkog i pulskog zatvora Jozi Tešiji (45) povrijeđeno pravo na dostojanstvo
 Ivica Pejić/CROPIX

Osuđeni diler teških droga Jozo Tešija (45) iz Lećevice na Općinskom sudu u Gospiću dobio je parnicu protiv Repulike Hrvatske, a zajedno s presudom i odštetu od 25.000 kuna jer je kaznu u Gospiću, prije toga u Puli, izdržavao u nehumanim i neadekvatnim uvjetima.

Sutkinja Tatjana Radaković Bašić ustvrdila je nakon sudskog postupka da je zatvoreniku povrijeđeno ustavno pravo na dostojanstvo.

Temelj je nelagoda

Presuda se zapravo temelji na Tešijinoj nelagodi koju je osjećao zbog smrada znoja ostalih zatvorenika i smrada koji je dopirao iz zajedničkog toaleta koji se zbog premalenog prozora nije mogao provjetravati.

- Takvi nehumani uvjeti posebno su izraženi tijekom ljetnih mjeseci, kada u sobama nema zraka i kada su pojačani mirisi tjelesnih izlučevina ostalih zatvorenika. Sve se to događa i zato što sve sobe nisu prozračne i klimatizirane. U zatvoru u Puli soba u kojoj je boravio tužitelj veličine je 9 kvadrata. Tu sobu je dijelio s još dvojicom zatvorenika i u njoj su još smještena tri kreveta, stol, tri stolice i dva ormarića. Budući da je tužitelj u tu sobu zadnji stigao, bio je primoran držati osobne stvari pod krevetom. Predmetna soba nema toalet, već ga dijeli sa susjednom sobom u kojoj je smješteno osam zatvorenika. Zbog toga je toalet bio konstantno zauzet i nerijetko prljav, pa su iz njega do sobe tužitelja dopirali neugodni mirisi.

Curilo iz toaleta

Zato su zatvorenici bili primorani konstantno držati vrata zatvorena, a kako soba ima samo jedan prozor, uopće je nije bilo moguće prozračiti - obrazlaže sutkinja Radaković-Bašić. Upozorava da zakonski uvjeti nisu bili ispunjeni ni u Gospiću, gdje je 8 zatvorenika bilo smješteno u 25 kvadrata, a svaki zatvorenik morao bi imati barem četiri kvadrata zatvorskog prostora za sebe. Posebno mu je smetalo što je, dok je vršio nuždu, curilo iz toaleta s kata iznad, a također i to što se svjetlo gasilo u 22 sata “pa su zatvorenici u WC tijekom noći mokrili napamet”.

Prava nisu namjerno uskraćena

Republika Hrvatska, odnosno tužiteljstvo koje je zastupa, branila se da je Tešija u Puli imao mogućnost boravka dva sata na svježem zraku na drugom odjelu, te još dva sata korištenja dnevnog boravka i igranja stolnog tenisa, navodeći da je dužnost zatvorenika da sami čiste svoje toalete. Ipak, opravdavaju se da prava zatvorenika nisu ciljano i namjerno uskraćena, već je to bila posljedica trenutnih objektivnih okolnosti i u vezi s ukupnim brojem zatvorenika smještenih u zatvorskoj ustanovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 16:29