PRIVILEGIJI

DINAMIČNA POSLOVNA GODINA DIREKTORA FONDA KOJI MASOVNO ZAPOŠLJAVA HNS-ovce Lani 100 dana proveo na službenim putovanjima, od Toronta do Vilniusa

Guverner HNB-a u 2013. je na putovanja potrošio 121 radni dan. Lani mu se jako približio Dubravko Ponoš, šef Fonda za zaštitu okoliša
 Goran Mehkek / CROPIX

Fond za zaštitu okoliša kojem je na čelu HNS-ovac iz Svetog Ivana Zeline Dubravko Ponoš tijekom 2018. godine ostvario je zavidnu međunarodnu suradnju.

A da bi sve to bilo moguće, Ponoš je tijekom prošle godine svojeg mandata bio primoran obići svu silu međunarodnih, ali i domaćih destinacija na kojima je sudjelovao na međunarodnim konferencijama i predavanjima, panel-razgovorima, danima otvorenih vrata, potpisivanjima sporazuma te obilascima centara za gospodarenje otpadom.

Jutarnji list, naime, od Fonda je zatražio i dobio popis svih službenih putovanja na kojima je direktor Fonda Ponoš boravio tijekom prošle godine, a on je toliko impozantan da može konkurirati i nekim od ranijih kapitalaca, poput guvernera Borisa Vujčića koji je, objavio je to tjednik Globus, u 2013. godini na službenim putovanjima proveo čak 121 dan.

Obišao Hrvatsku

Dubravko Ponoš pritom je putovao nešto manje pa je prema podacima i popisu koji smo dobili iz Fonda na službenim putovanjima prošle godine sve zajedno proveo ravno 100 dana, a proputovao je dobar dio Hrvatske, Europe te u dva navrata imao čast otisnuti se i “preko bare”; jednom u Sjedinjene Američke Države, a jednom i u Kanadu.

Kad su u pitanju domaća putovanja, ona su prema popisu uglavnom bila jednodnevna, a uključivala su tijekom godine kontinentalne destinacije poput Bjelovara, Gospića, Velikog Grđevca, Vinkovaca, Varaždina, Čazme, Karlovca, Slavonskog Broda, Belog Manastira i mnogih drugih.

Pored toga, Ponoš je putovao i Jadranom pa su se tako na popisu njegovih službenih putovanja našli Dubrovnik i Metković, Pula, Vodice, Rijeka, Korčula, Mljet, Senj, Split i Šibenik.

Riječ je više-manje uglavnom bila o sudjelovanjima na primopredajama radova, službenim sastancima s načelnicima i gradonačelnicima, konferencijama ili pak otvaranjima centara.

U ukupnom zbroju dana koje je Ponoš proveo na službenim putovanjima, većina je ipak otpala na ona inozemna na kojima je sve zajedno proveo 57 dana.

Najdulja među njima, u trajanju od po šest dana, bila su putovanje u Toronto, gdje je Ponoš u periodu između 4. i 9. lipnja sudjelovao na konferenciji zelene industrije kao ambasador klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu, a potom je šest dana u rujnu boravio na grčkom otoku Kreta, u gradu Chania, gdje je sudjelovao na konferenciji industrijskog i opasnog otpada.

Putovanja u trajanju od po četiri dana odnosila su se na posjet Istanbulu, u razdoblju od 19. do 22. ožujka gdje je Ponoš predavao na IREMCON konferenciji, u travnju je potom četiri dana sudjelovao u panelu 4. Europskog kongresa lokalne samouprave te odradio posjet Ministarstvu zaštite okoliša Poljske, a četiri je dana trajao i službeni posjet San Franciscu, ponovo u ulozi ambasadora klastera za energetsku učinkovitost, i to na summitu o globalnim klimatskim promjenama.

Potom je u studenome prošle godine Ponoš na četiri dana otputovao i u Nicu gdje je, tvrde u Fondu, sudjelovao na interaktivnoj radionici s temom pojednostavljenja troškova pri korištenju ESI fondova, a sve kao potpisnik projekta nabave spremnika za jedinice lokalne samouprave na području Hrvatske.

Uslijedila su tijekom godine zatim i brojna trodnevna putovanja diljem Europe tijekom kojih je Ponoš obišao litavski Vilnius, potom London, Bruxelles i Pariz, našli su se na popisu i Rim te Beograd, a putovalo se i u München.

Skandinavska tura

U kolovozu uslijedila je zatim aktivna trodnevna tura u sklopu koje je Ponoš obišao Dansku i Švedsku - točnije Kopenhagen, otok Bornholm te Malmö, a u studenom se otisnuo i na trodnevno putovanje u San Marino, ovaj put zbog sudjelovanja u jednom međunarodnom sajmu na temu održivog razvoja.

Osim toga, tri dana trajalo je i putovanje u Beč gdje je direktor Fonda sudjelovao na forumu s tematikom gospodarenja otpadom.

Općenito, prema popisu koji su nam poslali iz ove institucije, čini se kako direktor Fonda rado sudjeluje na domaćim i stranim konferencijama, panelima, sajmovima i okruglim stolovima s obzirom na to da je tijekom 2018. bio sudionik čak 15 takvih manifestacija (u prosjeku dakle mjesečno obiđe 1,3 konferencije).

Gledajući po mjesecima, direktor Fonda najviše je službenih putovanja odradio u travnju, kad je na putu proveo čak 13 dana, od čega je s posla izostao 12 radnih dana.

“Naš šef je pozivan zbog projekata”

Iz Fonda poručuju kako su zbog niza uspješnih projekata i programa često pozivani na razna svečana događanja, ali jednako tako i stručna što im nudi mogućnost razmjene i iskustva.

“Fond kao institucija ima ključnu ulogu u provedbi nacionalnih strategija zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, a ujedno ima dvojaku ulogu u sustavu financiranja EU: kao provedbeno tijelo razine 2, ali i tehnička pomoć prijaviteljima. Zbog niza uspješnih projekata i programa koje smo proveli, odnosno provodimo, jedinstven smo primjer u regiji, ali i šire”, napominju iz ove institucije.

Tvrde kako je na službena putovanja direktora Ponoša tijekom 2018. godine utrošeno otprilike 200 tisuća kuna, a to uključuje troškove smještaja, putovanja i dnevnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:18