ŠOK NA PRESSICI

DIREKTOR FONDA ZA OKOLIŠ PUSTIO SNIMKU NA KOJOJ PSUJE I PRIJETI 'Nema nikakvog opravdanja za korištenje izraza, ova snimka je predmet ucjena!'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš održao je u utorak press konferenciju na početku koje je pustio audio snimku prijetnji i uvreda koje izgovara upravo on. Snimku je objavio, kaže, jer je predmet ucjena njegovog kolege Mislava Kotarca, prenosi N1.

"Nikakvog opravdanja nema za korištenje izraza koje sam koristio bez obzira što je razgovor tajno snimljen", rekao je Dubravko Ponoš.

"Kolega Mislav Kotarac je zatražio razgovor na temu svog koeficijenta", kazao je Ponoš, dodavši kako je taj razgovor zapravo bio ucjena na koju on nije pristao.

"Snimka je predmet ucjena koje traju godinu dana na razne načine i zato sam je odlučio podijeliti s javnošću", rekao je šef Fonda.

"Kotarac je na bolovanju više od godinu dana", dodao je Ponoš. "Još uvijek je u stanju šoka i ne može se oporaviti od šoka, samo kad koristi godišnji se oporavi od šoka, ali zadnjeg dana godišnjeg opet padne u stanje šoka pa opet otvori bolovanje", nastavlja Ponoš, rekavši da je snimka nastala u 8. mjesecu prošle godine.

Rekao je da se Kotarac ružno izrazio o premijeru i ministrima, što nije na snimci, nakon čega je Ponoš, kaže, izgubio živce. 'Čitav problem je nastao kada smo u Fondu pokušali naći reda i donijeti novi statut fonda', dodao je.

'Na samom donošenju Statuta sam upozoren da će mi život zagorčati, a kada je Statut otišao u vladu počeli su članci po novinama', rekao je Ponoš.

"Kad radite posao u Fondu, nemate se vremena baviti ovakim stvarima. No onda se umorite, poželite razrješiti taj čvor i izađete s ovim. Nakon što smo izvršili reviziju bolovanja i angažirali detektive za provjeru tog bolovanja dobio sam prijetnje da ako ću nastaviti s provjerama, da će snimka postati viralna."

"Onda su uslijedile opomene po tužbi za mobbing. Kada je kolegica skupila tri opomene, kolegica je reaktivirala porodiljni. Ne smijete osobu koja je na porodiljnom dopustu ni na koji način opomenuti", žali se Ponoš.

Zagreb, 240919.
Radnicka cesta.
Direktor Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost Dubravko Ponos odrzao konferenciju za medije o financijskom stanju Fonda i pritiscima kojima je institucija u posljednje vrijeme izlozena. 
Na fotografiji: Dubravko Ponos, Vesna Cetin Krnjevic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Dubravko Ponoš i Vesna Cetin Krnjević

S resornim ministrom na tu temu, kaže Ponoš, nije razgovarao.

Podsjetimo, Mislav Kotarac iz Radničkog vijeća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izašao je ranije ove godine u javnost optuživši HNS-ovca Ponoša da zapošljava podobne ljude sa stranačkim iskaznicama u Fond. Prema njegovim navodima, Ponoš je u Fond zaposlio 9 HNS-ovaca.

Kotarac je kao ozbiljan problem izdvojio i “činjenicu da su se kontinuirano snižavali kriteriji za ljude na rukovodećim pozicijama, jer oni koje je direktor Ponoš bez natječaja imenovao nisu ispunjavali formalne uvjete”.

Zagreb, 240919.
Radnicka cesta.
Direktor Fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost Dubravko Ponos odrzao konferenciju za medije o financijskom stanju Fonda i pritiscima kojima je institucija u posljednje vrijeme izlozena. 
Na fotografiji: preslusavanje snimke. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Preslušavanje snimke

Nadalje, u siječnju ove godine, a nakon medijskih napisa o navodnom zapošljavanju članova HNS-a u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da će poslati upravni nadzor u Fond, što je i učinio. Nalaz je pokazao da nepravilnosti nema.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost negirao je sumnje o stranačkom zapošljavanju. Ističu da direktor Fonda, HNS-ovac Dubravko Ponoš, nije bio uključen u natječajnu proceduru.

Sporna zapošljavanja u Fondu

Kako je Jutarnji već pisao, prvo je u ožujku prošle godine posao u Fondu dobilo četvero članova stranke: član HNS-a Sisačko - moslaavčk županije Ivan Nekvapil, zatim karlovačka članica stranke Ana Matan Biščević, potom Berislav Ratkajec iz svetog Ivana Zeline odakle dolazi i Ponoš te Perica Novosel iz Bistre.

Novi val potom ide u svibnju kad posao Fondu dobiva četvero članova stranke te Petra Tomašinjak Šplajt, supruga HNS-ovog načelnika općine Kumrovec, a radno mjesto u Fondu zatim pronalaze i HNS-ovci Robert Nikolić, Tomislav Vidović, Diana Širanović te Žarko Latković, prebjeg iz SDP-a u HNS.

U srpnju pak u Fond na radno mjesto višeg samostalnog inženjera dolazi Srđan Višnić iz Karlovca.

Nadalje, nepravilnost nije ni činjenica da je Fond u prosincu 2017. zaposlio ukupno petero novih djelatnika, od kojih je njih čak četvero imalo stranačku iskaznicu HNS-a, a onda se spornima ne mogu smatrati ni rezultati posljednjeg natječaja za zapošljavanje, na kojem je u drugi krug natječaja za posao prošlo opet petero aktivnih ili bivših članova Hrvatske narodne stranke.

To su predsjednik mladeži HNS-a Ivan Bednjanić Bunić te član karlovačkog ogranka HNS-a i njegov nekadašnji potpredsjednik Zoran Zatezalo, dok nekadašnja predavačica s Akademije sisačko-moslavačke županijske organizacije HNS-a Nermina Terzić konkurira i za radno mjesto višeg samostalnog stručnjaka, ali i višeg samostalnog ekonomista (ona je u međuvremenu istupila iz HNS-a).

Potom je na razgovor za posao, i to radno mjesto suradnika, pozvana i Petra Horvat koja se na stranicama Hrvatske narodne stranke navodi kao potpredsjednica podružnice HNS-a Ludbreg, a 4. siječnja razgovoru za radno mjesto inženjera pristupio je i Ivan Majcen.

Osim toga, Jutarnji list je otkrio i kako je u mandatu direktora Ponoša izmijenjen Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u toj instituciji tako da je sada za pojedina rukovodeća radna mjesta potrebno manje godina iskustva nego za poslove viših samostalnih pravnika ili viših samostalnih ekonomista, a u utorak je objavljen i detaljan hodogram svih službenih putovanja direktora Ponoša tijekom 2018., godine u kojoj je na putu proveo čak 100 dana te sudjelovao na 15 konferencija.

Tijekom protekle godine direktor Ponoš je obišao dobar dio Europe te u čak dva navrata putovao “preko bare”, jednom u Sjedinjene Američke Države, a drugi put u Kanadu.

Na službena je putovanja u 2018. godini, potvrdili su u Fondu, s dnevnicama, troškovima prijevoza i smještaja potrošio ukupno 200.000 kuna, što znači da je svaki dan njegova putovanja tu instituciju u prosjeku koštao 2000 kuna.

Inače, osim direktora, Fondom upravlja i Upravni odbor u kojem, prema pravilima, obavezno sjede i jedan predstavnik nadležan za poslove energetike te dva predstavnika nadležna za poslove zaštite okoliša.

U mandatu direktora Ponoša, Fondom je tako upravljao i Upravni odbor u kojem sjedi i Ćorićev najbliži suradnik, njegov državni tajnik Mario Šiljeg, ali i predstavnica Ćorićeva ministarstva Ana Bagarić te Marko Markić. Državni tajnik Šiljeg pritom je predsjednik Upravnog odbora Fonda. (Dora Koretić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:49