NAKON LINIĆEVE SMJENE

DINAMITNA SITUACIJA U SDP-u Riječki lobi najavljuje pobunu, a ministri se pitaju: Tko je sljedeći?

Riječki SDP, Linićevo uporište i jedna od najčvršćih karika vladajuće stranke, već traži nezadovoljnike u drugim ograncima
 Tea Cimaš/Cropix

Odlukom šefa Vlade Zorana Milanovića da smijeni ministra financija Slavka Linića SDP-ove strukture nisu iznenađene, ali su prilično konsternirane. Nitko ne dovodi u pitanje premijerovo pravo da bira suradnike i suvereno određuje sastav svog kabineta. Ali mnogi su u SDP-u zapanjeni načinom na koji je Milanović to odradio. Šokirani su njegovim razlozima i brutalnom izvedbom Linićeva amputiranja.

Optužio ga je bez zadrške

Naši sugovornici iz vrha SDP-a, zasad anonimni, s negodovanjem spominju da je premijer svog ministra u nekoliko navrata izrijekom optužio kako je državi počinio štetu. Izjavom o čistim rukama implicirao je da su Linićeve ruke u najmanju ruku prljave. Faktički mu je prikrpio kriminalno ponašanje a da za to nije ponudio baš nikakve, a kamoli čvrste argumente. A nije pokazao ni mnogo takta. Upravo suprotno. Svojim nesporno najagilnijim ministrom, usto SDP-ovim patrijarhom, čovjekom koji bi mu mogao biti otac, doslovce je obrisao pod. Pohvalio se da će njegovim odlaskom Vlada biti ojačana.

MILANOVIĆ SMIJENIO LINIĆA! 'Dva mjeseca nije reagirao! E pa tako ne može! Izbori su bitni, ali čist obraz je važniji'

Za razliku od Banskih dvora, koji će premijerovu odluku uglavnom šutke, bez velikih drama akceptirati, situacija u SDP-u postaje vrlo dinamitna. Ministri o Linićevoj smjeni nemaju što reći jer je izvan sfere njihova utjecaja. Usto, već sada između sebe postavljaju pitanje: tko je sljedeći. Čak i oni koji u Milanovićevu postupku ne vide ni jednog racionalnog razloga, pokrit će se ušima i šutjeti. Uključujući i one za koje je Linić u nekakvim njihovim kampanjama doslovce izgarao. Poput ministra Mrsića, kad se ovaj tukao na zagrebačkim izborima, da bi sada samo slegnuo ramenima, posve flegmatičan prema činjenici da mu prijatelja i kolegu politički i ljudski giljotiniraju.

Prilika za pobunu

Shodno najavama da “Rijeka ne da Linića”, SDP-ova je riječka organizacija odmah vrlo burno reagirala. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je Milanovićevo smjenjivanje ministra Linića “neočekivanim, nimalo kolegijalnim i nimalo ljudskim postupkom“. Njegove riječi imaju posebnu težinu zna li se da je dosad sa šefom stranke bio u vrlo bliskim, od svih riječkih kadrova najprisnijim odnosima. Iz Rijeke će sada pokušati uzbuniti ostale SDP-ove lokalne organizacije. Kalkulacije da bi se prosvjedu protiv Linićeve smjene mogao pridružiti i Zagreb, možda i Split, tek treba provjeriti.

SASTANAK NA RUBU INCIDENTA Milanović ga je dočekao i rekao: 'Slavko, više ti ne vjerujem'

Od zagrebačke SDP-ove organizacije ostali su tek tragovi. To je danas uglavnom razbijena vojska, koja ne zna gdje da se okrene ni za kim da pođe. SDP-ovo uporište u Rijeci tim je značajnije. Ali, umjesto respekta, žale se ispod Učke, iz vrha ih stranke sada pokušavaju opanjkati. Uvjereni su da optužba kako najveći SDP-ovi problemi dolaze upravo iz Rijeke, insinuacija koja se medijski sada pokušava razglasiti, potječe iz Vlade. “Visoki izvor u Vladi ponovno se aktivirao”, kažu nam.

PALJBA IZ RIJEKE Obersnel: 'Milanović je postupio neočekivano, nimalo kolegijalno i nimalo ljudski'

Za večeras je zakazana sjednica SDP-ova Predsjedništva, ali od tog kolektivnog partijskog gremija ne treba previše očekivati. Vjerojatno će se, kako najavljuje primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, postaviti pitanje Linićeve smjene te od premijera zatražiti ozbiljniji argumenti. Ali to je tijelo već odavno uškopljeno. Međutim, neki njegovi članovi tvrde da ih se Milanović i takvih nikakvih jako boji. Zato je ministra financija odstrijelio prije, uoči sastanka Predsjedništva, iako bi bilo logično da ih je o svojoj namjeri barem informirao. Ako već nije imao potrebu da se o tako važnoj stvari, kao što je smjena jednog od ključnih ministara, sa stranačkim drugovima možda i konzultira. U tom kontekstu treba gledati i Milanovićevu izjavu da je o svojoj odluci obavijestio uži kabinet, većinu ministara i vrh stranke. Naši izvori, vrlo pouzdani, tvrde drugačije. Od četiri potpredsjednika SDP-a, barem dvojica pojma nisu imali. Ni Zlatko Komadina, ni Rajko Ostojić nisu o Linićevoj smjeni ništa znali. Šef ih stranke o tome nije obavijestio, još manje pitao za mišljenje.

Vjerni vojnik partije

SDP će, kako nas uvjeravaju insajderi, vjerojatno čekati potez smijenjenog ministra Slavka Linića. A on se zarekao da će do europskih izbora šutjeti. A onda će, očekuje se, grunuti. Za početak javnosti će, najavljuje, iznijeti svoju verziju priče, vjerojatno ne samo o slučaju Spačva. A da zna imati oštar i pogan jezik i ne štedi protivnika, to je općepoznato. Usto, premijer ga je ružnim odbacivanjem oslobodio obaveze lojalnosti. Linić je dosad bio vojnik partije. Neki ga sada vide u ulozi generala mogućih, kuloarski već najavljenih, SDP-ovih unutarnjih bitaka. O tome da je Zoran Milanović glavni problem SDP-a i da stranku vodi ravno u poraz - stranački su kapitalci dosad šuškali samo po kuloarima.

Puzajuća pobuna

Očekuje se da bi smijenjeni ministar tu temu mogao izvesti na javnu scenu. Obersnel je bio prilično jasan: nije siguran, kaže, da će odnosi unutar stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni. Izgubio je, objašnjava, povjerenje u Milanovićevo poštovanje prema stranačkoj bazi. A bez oslonca u temeljnim organizacijama nema ni premijera. Iz Rijeke se faktički najavljuje kapilarna stranačka pobuna. Digne li se SDP-ova baza na noge, ostane li bez riječkog uporišta, Milanović bi mogao biti premijer bez stranke, pa onda i bez Vlade. Sa sadašnje pozicije on može što god hoće. Velika je moć u njegovim rukama. Ali Linićevi su korijeni u SDP-u malo dublji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:58