IZBORI ZA EUROPSKI PALAMENT

DIP: Predano 28 listi, najavljene još tri

Ilustracija
 Boris Kovačev / CROPIX

Ukupno 28 kandidacijskih lista za izbor hrvatskih zastupnika u Europski parlament, prispjelo je do utorka poslijepodne u Državno izborno povjerenstvo (DIP), rok za predaju lista istječe u ponoć.

Prema službenim najavama, do toga roka DIP-u bi trebale biti predane još tri liste: Demokratskog saveza Srba (DSS), Hrvatske demokratske stranke (HDS) te Nezavisna lista europarlamentarke Marijane Petir koja, za razliku od stranaka, za pravovaljanost liste mora skupiti i pet tisuća potpisa.

Petir, prema dostupnim informacijama, još skuplja potpise na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, Cvjetnom i Tomislavovom trgu, a predaju liste najavila je za 23 sata. Do toga vremena treba složiti i potpisne liste iz drugih dijelova Hrvatske, no nada se da će sve stići obaviti u planiranom roku.

Ne bude li do ponoći nenajavljenih predaja, u izbornu utrku za novi saziv Europskog parlamenta ući će 31 subjekt, šest više nego prije pet godina.

No, za konačne brojke trebat će pričekati utorak u ponoć, odnosno četvrtak u ponoć kada je krajnji rok do kojega DIP mora pregledati predane liste i objaviti zbirnu listu. Prema dostupnim informacijama, DIP neće čekati krajnji rok i zbirnu će listu, moguće, objaviti već u srijedu, tim činom počet će službena izbora promidžba, koja će trajati do ponoći, 24. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:44