LOŠE STANJE EKONOMIJE

Dividenda HT-a: Zarada 780 kn manja nego lani

Uprava i Nadzorni odbor HT-a odlučili su da će za 2010. godinu dividenda po dionici iznositi trećinu manje nego 2009.

ZAGREB - Dioničari HT-a, njih oko 240.000, u svibnju će dobiti dividendu za 2010. godinu u iznosu od 22,76 kuna po dionici, što je manje nego ranijih godina. Odluka je to Uprave i Nadzornog odbora HT-a, koju je danas objavio predsjednik Uprave te tvrtke Ivica Mudrinić.

Dividenda za ništa manje kriznu 2009. godinu bila je za trećinu viša nego za prošlu godinu, te je iznosila 34,05 kuna. Dioničari HT-a zaradili su više i godinu ranije, budući da im je dividenda za 2008. godini iznosila 29,99 kuna po dionici.

Loše stanje u ekonomiji

To znači da će zarada za prosječan paket od 69 dionica za 2010. iznositi 1570,44 kune. Za isti paket dionica lani HT-ovi su dioničari u prošloj godni dobili gotovo 780 kuna više, ili 2.349,45 kuna, a godinu ranije 2.069,31 kunu. Kao razlog manje zarade po dionici u HT-u navode loše opće stanje hrvatske ekonomije, što se odrazilo i na njihovo poslovanje u prošloj godini.

Deutsche Telekom

- Hrvatska je i dalje duboko u recesiji. U 2010. smo imali daljnji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) i daljnji rast nezaposlenosti. U ovoj smo godini, dakle, prilično ispod čak i 2008. godine, odnosno negdje na razini 2006. godine - upozorio je Mudrinić.

Iako je HT, s preko 2,9 milijuna pretplatnika, i dalje neosporan prvak na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu, prihodi grupe u prošloj su se godini, kako pokazuju podaci iz danas predstavljenog Godišnjeg izvješća o poslovanju, smanjili za 1,7 posto u odnosu na 2009. godinu, te su iznosili nešto manje od 8,38 milijardi kuna. Ako se iz cijele priče isključe porezi i Combis, kojeg je HT lani preuzeo, a koji je prihodima grupe od svibnja pridonio s 232 milijuna kuna, pad prihoda u 2010. bio je još gotovo dvostruko veći, te je iznosio 3,2 posto.

Smanjila se i neto dobit, koja je na razini 2010. iznosila nešto više od 1,8 milijardi kuna, ili 9,5 posto manje nego u 2009. Za razliku od prijašnjih godina, kada je dio dobiti zadržan, odluka je vlasnika i Uprave da se cijela dobit preusmjeri u isplatu dividende dioničarima. Najviše koristi od toga imat će većinski vlasnik Deutsche Telekom, koji drži 51 posto dionica, što znači da će mu pripasti oko 934 milijuna kuna, koje će, po svemu sudeći, iznijeti iz zemlje.

Pala cijena dionice

Nakon objave rezultata dionicom HT-a danas se trgovalo po 5,39 posto nižoj cijeni, nego krajem prošlog tjedna, te se njena vrijednost kretala oko 300 kuna.

- Posebno nas je razočarala dividenda, koja je manja od očekivanja - kaže nam jedan sugovornik u brokerskim krugovima.

*Autor ne posjeduje dionice HT-a.

VIP: HT ruši cijene da bi dobio posao s Državom

Na poslovanje HT-a u ovoj godini u velikoj će mjeri utjecati i poslovanje s državom.

Prema podacima Ureda za središnju javnu nabavu, na nedavni natječaj za usluge mobilne telefonije u Vladi i s njom vezanim tijelima stigle su dvije ponude - HT-ova, koja je teška oko 5,5 milijuna kuna, i VIP-ova, koja je gotovo trostuko skuplja i iznosi nešto više od 14,2 milijuna kuna.

Iako u Vladi tvrde da još nisu donijeli odluku, već i goli pogled na brojke upućuje na zaključak kako je malo vjerojatno da će Banski dvori prihvatiti skuplju VIP-ovu ponudu. Toga su očito svjesni i u VIP-u, u kojem su HT optužili da je namjerno “srušio” cijene, no HT to demantira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:31