MINISTRICA ZNANOSTI

DIVJAK KOMENTIRALA ŠTO ĆE BITI S NASTAVKOM ŠKOLSKE GODINE Na stolu je opcija da se matura odgodi za jesen, razmatra se online provođenje eseja

Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku HTV-a komentirala je školsku godinu, nastavak školske godine, nastavu na daljinu i državnu maturu.

- Ova nastavna godina će se nastaviti i regularno završiti. Ne vidim kome bi bilo u interesu da bude drugačije. Ja sam posebno ponosna jer smo stvarno uspjeli prijeći u nastavu na daljinu.

Tu su države članice EU-a koje traže da prevedemo naše dokumente kako bi one na sličan način mogle nastaviti, neke od njih imaju praznike kako bi mogle nakon praznika uspostaviti nastavu na daljinu - kazala je Divjak.

Kazala je i da su ispiti državne mature pripremljeni, ali nisu upisani u kamenu te da je jedna opcija i odgoda mature za jesen.

- Sigurno ne možemo reći da je odgoda jedini scenarij. Razmatramo mogućnost da se esej provede online - objašnjava Divjak.

Kazala je i da ako pogledamo činjenice, onda je relevantno pitanje je li netko prepisao na ispitu državne mature.

- Ako netko od ukućana može pomoći kod testa u usporedbi Ivice Kičmanovića, Raskoljnikova ili Osmog povjerenika, onda mi tu ne možemo puno napraviti. To su već teži zadaci kod kojih učenik nema puno prostora za prepisivanje - kazala je.

Tvrdi i da danas u svijetu postoje renomirana sveučilišta koja već 20 godina provode online nastavu, dok kod osnovnoškolske nastave to i nije baš slučaj.

- Istina je da fakulteti lošije provode nastavu na daljinu nego škole, iako i među fakultetima ima dobrih primjera. Očekujem da Sveučilišta preuzmu svoju odgovornost, a mi ćemo onda vidjeti što tu treba napraviti - kazala je Divjak za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:58