ŠKOLA NA DALJINU

'PRIPREME ZA MATURANTE POČINJU SUTRA' Ministrica Divjak kaže da su oni prioritet, razmatraju se različiti scenariji

 
Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak da se u ovom trenutku naglasak stavlja na maturante te da sutra, uz redovit tjedni raspored, počinju i pripreme za maturante, istaknuvši da se zbog epidemiološke situacije koja se mijenja, razmatraju različiti scenariji.

"U ovom cijelom procesu prioritet su maturanti. Sada se posebno stavlja naglasak na pripreme za maturante koje počinju sutra", rekla je ministrica Divjak novinarima prije početka sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Budući da se epidemiološka situacija mijenja i da se ne može reći što će biti za tjedan dana ili dva mjeseca, Ministarstvo za maturante razmatra nekoliko scenarija, svjesno prednosti, ali i ograničenja nastave na daljinu.

"Razmatramo različite mogućnosti kako im pomoći, ali moramo biti svjesni toga da, bez obzira na to kakva će biti situacija dalje, mi imamo odgovor na tu situaciju", poručila je ministrica dodavši da je na maturantima da iskoriste ovo vrijeme za učenje i razvijanje samostalnosti i odgovornosti koje su već u toj dobi imperativ.

Uz redoviti program nastave, maturanti će subotom, počevši od 28. ožujka, od 9.30 do 11.30 sati moći pratiti program priprema "Matura na RTL2".

Kada je riječ o današnjoj preporuci Ministarstva o organizaciji radnoga dana učenika tijekom održavanja nastave na daljinu, Divjak je istaknula da je u ovom procesu iznimno važno da se razlikuje ono što je bitno od onoga što je manje bitno ili sporedno.

"To je i smisao reformskih procesa - da se odmaknemo od činjenica, a više radimo na interpretaciji, povezivanju i rješavanju problema, a to možemo kvalitetno raditi i u nastavi na daljinu", dodala je.

"Praktički preko noći morali smo prijeći na novi način učenja i poučavanja i to smo napravili uspješno. Uspješnije nego mnoge europske države. Zapravo nas i traže i druge države članice da prevedemo i svoje dokumente i pomognemo da oni kod sebe uspostave ovu nastavu na daljinu", rekla je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 17:53