NEOBIČAN DOGOVOR

DJECA SLUŠALA NASTAVU NA JASTUČIĆIMA Zbog snimanja emisije ‘Lijepom našom’ 400 učenika u školi bez stolica

U Murskom Središću nedostajalo je stolica za potrebe snimanja HTV-ove emisije
Pula, 160114. Snimanje HRT-ove emisije Lijepom nasom ciji je urednik i voditelj Branko Uvodic u Domu sportova Mate Parlov. Snimanje je trajalo preko tri sata a nastupili su mnoga kulturno umjetnicka drustva iz cijele Istre, kao i mnogi pjevaci i bandovi. Preko dvije tisuce gledatelja popratilo je snimanje emisije. Na fotografiji: Branko Uvodic.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Za prvo javno snimanje glazbeno-scenskog spektakla HRT-a “Lijepom našom” Grad Mursko Središće dugo se i pomno pripremao. Sportska dvorana u kojoj se odvijao show okupila je mnoge Središćance, ali i Međimurce iz svih dijelova županije, a stiglo je i nešto znatiželjnika iz Slovenije.

No, zbog velikoga interesa uoči samoga spektakla pojavio se problem: nedostajalo je stolica. Grad se domislio i rješenje pronašao u Osnovnoj školi “Mursko Središće”, koja, dakako, ima više stotina stolica na raspolaganju. Stvar je lako dogovorena, no uz neminovnu posljedicu: 400-tinjak osnovaca svoj je dan u školi provelo - bez stolica.

Neobičan dogovor škole i Grada potvrdio je gradonačelnik Dražen Srpak, uz opasku da su njima stolice potrebne te da im je dogovor o ustupanju školskih stolica omogućio uštedu. Da im škola nije posudila stolice, morali bi, naime, iskeširati nešto novca za najam.

Iako je ravnateljici škole Mariji Trstenjak gradonačelnik predložio da se nastava tog dana ne održi, učiteljsko vijeće je izglasalo drugi prijedlog: učenici će taj dan provesti u omiljenoj im izvanučioničkoj nastavi.

U naumu ih je omela jaka kiša, pa je 400-tinjak osnovaca srijedu u školi provelo sjedeći na - jastučićima. Djeca su, tvrdi ravnateljica, na to fantastično reagirala.

- Organizirali smo radioničku nastavu, koristila su se sva nastavna sredstva i pomagala, a učenici i nastavnici bili su ugodno iznenađeni i zadovoljni novim oblikom nastave. Djeca su čak tražila da takvo što uskoro ponovimo - kaže Marija Trstenjak, napominjući da je takav oblik nastave bez klasičnog sjedenja u klupama i gledanja u potiljak u svijetu sasvim normalan i smatra se suvremenim pristupom poučavanju.

Ništa se spektakularno nije dogodilo, objašnjava ravnateljica Marija Trstenjak, naglašavajući da je čitav dan djeci i nastavnicima ostao u ugodnom sjećanju upravo zato jer im je sjedenje na jastučićima umjesto na stolcima promijenilo školsku svakodnevicu.

Projekt zamjene školskih stolaca za jastučiće potvrdio je odičnu suradnju Grada i škole te okončao velikom zahvalom gradonačelnika školi na razumijevanju. Naglasio je, naime, da im je ovaj potez “stvarno dobrodošao u financijskom smislu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:00