VREMENSKA PROGNOZA

DO KADA ĆE TRAJATI BABLJE LJETO? Vakula najavio kada nam stiže vrijeme primjerenije ovom dijelu godine te kakvu zimu možemo očekivati

 
Bablje ljeto
 Ivo Ravlic, Dragan Matic, Tonci Plazibat / CROPIX

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u najnovijoj je vremenskoj prognozi najavio nastavak babljeg ljeta još barem tjedan dana, a vjerojatno i dulje. Atmosfera će biti stabilna, prognozira Vakula, ali to nužno ne znači i posvuda suho i sunčano vrijeme.

"U danima bez ili sa slabim vjetrom velika je vjerojatnost veće rasprostranjenosti i dugotrajnosti niskih oblaka i magle, koje će biti i ponegdje na moru, a to će djelovati i na višu jutarnju i nižu poslijepodnevnu temperaturu. A kad ima oblaka, postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi, osobito na sjevernom Jadranu", upozorava Vakula.

Vjerojatnost za obilniju kišu u većem dijelu Hrvatske povećava se tek u drugom dijelu sljedećeg tjedna, a s njim i promjenljivije razdoblje, s temperaturom primjerenom kraju listopada i početku studenoga.

"Slijedom svega, unatoč svježijem razdoblju u prvom dijelu listopada, odstupanje srednje temperature zraka cijeloga mjeseca jamačno će u većini Hrvatske biti zamjetno - vjerojatno čak i više nego od srednje temperature zraka studenoga, ali manje nego za zimske mjesece - barem prema najnovijim dugoročnim prognozama, koje nastavljaju 'priču' starijih. Ostvare li se, što djeluje sve vjerojatnije, od velike i dugotrajne hladnoće ove zime ne moramo strahovati. No, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih razdoblja, a vjerojatno će se pojaviti i neke druge nevolje povezane s 'nenormalnim' vremenom...", piše Vakula za HRT.

Inače, danas će u većem dijelu zemlje prevladavati sunčano i toplo. Tijekom dana će na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru biti promjenjivo oblačno, no zadržat će se uglavnom suho. Vjetar slab i tek ponegdje umjeren jugozapadni, a na Jadranu i južni.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 20 do 25 °C.

DHMZ
Vrijeme danas

HRT-ov prognostičar Tomislav Kozarić kaže da će tijekom vikenda vjerojatnost magle na kopnu biti manja, jer će biti vjetrovitije. Osobito će u sjeverozapadnim i gorskim krajevima povremeno puhati umjeren jugozapadnjak, koji u poslijepodnevnim satima može imati i jake udare. Prevladavat će sunčano, u gorju i dalje uz više oblaka, u Gorskom kotaru lokalno i malo kiše.

"Temperatura u porastu, pa će najviša poslijepodnevna često biti čak viša nego na Jadranu, a sredinom novoga tjedna njezin će dnevni porast mjestimice usporiti opet dugotrajnija magla", kaže Kozarić.

DHMZ
Vrijeme sutra

"Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, osobito u Dalmaciji, gdje će samo nedjelja biti oblačnija, a na sjevernom će dijelu Jadrana oblačnije biti tijekom cijeloga vikenda, mjestimice i uz malo kiše. Zapuhat će često umjereno do jako jugo, a njegovim slabljenjem sredinom idućega tjedna ponovno će porasti vjerojatnost magle i na moru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:25