VREMENSKA PROGNOZA

ČEKA NAS IZNADPROSJEČNO TOPAO LISTOPAD Zoran Vakula najavljuje bablje ljeto, a uz neobično visoke temperature idući tjedan moglo bi biti i kiše

 
 Božidar Vukičević / CROPIX

Malo je vjerojatno da ćemo u prosincu moći iskoristiti Štulićev stih - ‘proljeće je 13. u decembru’, ali sa sigurnošću se u ovom trenutku možemo referirati na Azrine stihove i reći da nas očekuje proljeće 13. u listopadu. Štoviše, prema posljednjim najavama čitav će 10. mjesec biti iznadprosječno topao pa ćemo cijeli listopad uživati u babljem ljetu.

Kako je najavio Zoran Vakula na HRT-u, sljedećih dana neće biti skokovitih promjena temperatura unutar 24 sata kao što je to bio slučaj posljednjih dana. Nagle promjene vremena i velike razlike u jutarnjim i poslijepodnevnim temperaturama pratile su Hrvatsku ovih tjedana. U razdoblju koje dolazi, vrijeme će se u tom smislu stabilizirati, no oni koji su se veselili zahladnjenju, bit će razočarani jer nas umjesto toga očekuje bablje ljeto.

Kao primjer jedne od najgorih temperaturnih promjena Vakula navodi primjer iz Denvera u Coloradu u SAD-u. Ondje je polovicom tjedna u 15 sati izmjereno 28°C, da bi oko 23 sata temperatura pala na -1°C i pao je snijeg! Tijekom četvrtka su se zimski snježni uvjeti nastavili pri čemu se temperatura zraka spustila na čak oko -7°C.

Državni hidrometeorološki zavod za subotu prognozira pretežno sunčano, a danju iznadprosječno toplo. Ujutro po kotlinama i uz rijeke bit će mjestimična magla, a može je biti i duž obale. Navečer i potkraj dana na zapadu umjerena naoblaka. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, u gorju s jakim udarima. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 8, na Jadranu od 13 do 16, a najviša dnevna između 20 i 25°C.

DHMZ

U nedjelju će biti još toplije, posebno ujutro, oko 8 stupnjeva u unutrašnjosti i oko 15 stupnjeva na obali. Dnevna temperatura će se kretati do 25°C, kao i u ponedjeljak, no početak tjedna će obilježiti još toplija jutra. Taj trend neobično visokih temperatura nastavit će se i u ostatku tjedna uz veće vjerojatnosti za kišu.

DHMZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:23