UPITNI POSTUPCI

DOCUMENTA UPUTILA APEL MINISTRU BOŠNJAKOVIĆU Traže da novoizabrani suci Visokog suda prvo dovrše predmete ratnih zločina u kojima trenutno sude

Zagreb, 280319.
Selska 112c.
Eugen Jakovcic, novinar i aktivist Documente, centra za suocavanje s prosloscu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Eugen Jakovčić

Documenta se obratila ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću s apelom da zaustavi suce koji su izabrani u Visoki kazneni sud u prelasku na taj sud sve dok ne završe predmete ratnih zločina u kojima trenutno sude.

Podsjećaju da sud treba započeti s radom od 1. siječnja iduće godine i pitaju se što će biti s postupcima koje trenutno vode sutkinje i suci koji su sada izabrani u Visoki kazneni sud RH.

- U tom smislu su od posebne važnosti, kako zbog kvalifikacije djela, tako i zbog izuzetnog društvenog interesa i pokazanog zanimanja javnosti, postupci koji se vode po optužnicama za djela ratnih zločina. Riječ je o postupcima za ratne zločine nad civilima u Osijeku protiv prvooptuženog Branimira Glavaša i drugih gdje sudskim vijećem predsjedava sutkinja Tanja Pavelin - kaže se u priopćenju koje je Documenta izdala tim povodom.

Ukazuju i na problem suđenja za zločine u Petrinji protiv optuženog Dragana Perenčevića i drugih kao i za zločine u Manjači te granatiranje Zagreba i Jastrebarskog, u kojima vijećem predsjedava sudac Tomislav Juriša.

- Svi spomenuti kazneni postupci su u fazi rasprave. U većini se dokazni postupci provode po godinu-dvije pa i dulje pa su mnogobrojni svjedoci već neposredno ispitani, neki i više puta. Smatramo da bi sukladno načelu vladavine prava, a naročito zbog ostvarenja ustavnog (i međunarodnim konvencijama određenog) prava na suđenje u razumnom roku te već narušenog povjerenje javnosti u rad pravosuđa u Hrvatskoj bilo neophodno osigurati da nedavno izabrane sutkinje i suci, prije prelaska na Visoki kazneni sud, okončaju prvostupanjske postupke - kažu u Documenti i Ministarstvu pravosuđa predlažu donošenje posebne Uredbe kojom će sve njih obavezati na dovršavanje započetih postupaka.

Razlozi za to su, navode, učinkovito provođenje zakona kako bi se što prije došlo do pravorijeka i time ujedno doprinijelo mijenjanju predodžbe u javnosti, posebno isticane u posljednje vrijeme, o lošem, neefikasnom i politički manipuliranom pravosuđu.

- Time bi se učinio i korak ka razrješavanju teškog bremena neriješenih i nesankcioniranih ratnih zločina bivajući ujedno poticajem da se i ostali slučajevi (ali ne samo ratnih zločina) brže i efikasnije rješavaju. Također, izbjeglo bi se ponovno pozivanje svjedoka u teškom zdravstvenom stanju kao i izbjegavanje dodatnog opterećenja za državni proračun jer bi troškove ponavljanja postupka u konačnici morali podmiriti svi porezni obveznici. Ujedno, izbjegle bi se nove presude Europskoga suda za ljudska prava protiv Hrvatske. Osim toga, iz poznavanja sustava slijedi da opterećenje Visokog kaznenog suda na početku rada neće biti tako veliko - zaključuje se u priopćenju koje je potpisao medijski koordinator Eugen Jakovčić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo