MEĐUNARODNI DAN MIRA

Centar Documenta upozorio na potrebu ozbiljnog pristupa prošlosti kako današnji život ne bi bio 'zaprljan zadahom opravdavanja zločinačkih praksi'

Fašisti u Rijeci
 Twitter

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta upozorio je u subotu, na Međunarodni dan mira, na potrebu ozbiljnog i kritičnog pristupa prošlosti, ne samo zbog znanstvene istine već i kako bi se onemogućilo da politički, kulturni i moralni kontekst današnjeg života bude zaprljan zadahom opravdavanja zločinačkih praksi.

"Na nedavnu stotu obljetnica ulaska D'Annunzziovih ardita u Rijeku još je jednom pokazala da ni najbizarnije povijesne epizode nisu puka prošlost tako dugo dok postoji politička energija koja se njima hrani te da nije dovoljno proklamiranje da je današnja Europska Unija rezultat novoga načina odnosa među državama ako se kritičko suočavanje s prošlošću svih europskih nacija ne njeguje kao dnevna zadaća", napominju u Dokumenti.

"No, neofašistička ugroza u Hrvatskoj danas nema samo ustašku obrazinu, iako je ta daleko najčešća. Sučeljavanje s prošlošću ima šansu jedino uz uvjet radikalnog i principijelnog prokazivanja svih zločinačkih pojavnosti u prošlosti", navodi se u priopćenju.

Nakana da se lokalna prošlost, u konkretnom slučaju riječka, nekritički tretira kao vrijednost po sebi, kao jamstvo suvremenoga identiteta grada i poputbina za europsku kulturnu razmjenu dovodi do ishoda koji su nalik nacionalističkom falsificiranju.

"Torpedo namjesto zločinačkoga oružja za ubijanje civila postaje simbolom 'zlatnih vremena', 'Galeb' se, pored značajne uloge u pokretu nesvrstanosti vidi samo u glamuroznoj inačici (zapostavljajući njegovu funkciju ugošćivanja brojnih masovnih zločinaca), a u radikalno izoliranoj prošlosti Rijeke čak i protofašist D'Annunzio postaje jedinim od konstitutivnih velikana", navodi se u priopćenju.

Dokumenta će se, kažu, žrtava ustaškog terora prisjetiti na najvećem stratištu u Zagrebu, gdje će biti izvedena umjetnička intervencija Sandre Sterle o organizaciji "Virtualnog muzeja Dotrščina" te izložbama "Posljednji svjedoci" i "Tkanine otpora: glasovi žena" u Rijeci. No postavljaju i pitanje - što će za kritičko sagledavanje prošlosti danas učiniti vlasti na svim razinama od lokalne do europske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:54