NARKOBOS SA ŠESTINA

DOGOVOR NA RAZINI EUROJUSTA Glavnina kaznenog postupka za akciju Familia vodit će se u Hrvatskoj

Letić je bio član kriminalne skupine Michaela Dokovicha
 Željko Puhovski / CROPIX

Na razini Eurojusta postignut je dogovor s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su sudjelovale u provedbi operativne akcije Familia, o tome da će se kazneni postupak voditi uglavnom u Hrvatskoj, priopćeno je na stranicama USKOK-a.

Trojica okrivljenika uhićeni su u Švicarskoj u svibnju, a kao što smo nedavno pisali, "ključni čovjek" u toj akciji koji je pao u zajedničkoj akciji policija više država bio je Michael Dokovich (60), kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cjelosti.

'U sklopu dogovora, postignutog na razini Eurojusta, s predstavnicima nadležnih tijela svih zemalja koje su sudjelovale u provedbi operativne akcije Familia, ocijenjeno je da se kazneni postupak treba voditi uglavnom u Hrvatskoj. Iz tog razloga Hrvatska je Švicarskoj podnijela zahtjeve za izručenjem u odnosu na trojicu okrivljenika, državljana Hrvatske, Češke i Crne Gore, gdje su i uhićeni u svibnju 2019. godine. Navedena tri bjegunca su izručena Hrvatskoj iz Švicarske u protekla dva mjeseca s obzirom da su nadležna švicarska tijela odlučila dati prednost postupcima u Hrvatskoj. Okrivljenike se, zajedno s još pet osoba, rješenjem o provođenju istrage donesenim 14. srpnja 2019. godine, sumnjiči za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja isprave te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Operativnu akciju Familia realizirala su nadležna tijela Hrvatske u suradnji s nadležnim tijelima Češke, Srbije, Švicarske i Francuske. Izniman doprinos tijekom kriminalističkog istraživanja dale su Slovenija, Belgija i Nizozemska, a suradnja je ostvarena i s Italijom. Provedba ove složene akcije na teritoriju više država rezultirala je zapljenama 600 kilograma kokaina u Švicarskoj, milijun eura u gotovom novcu u Hrvatskoj i više stotina tisuća eura vrijednih luksuznih predmeta oduzetih na više lokacija. Na temelju rezultata ove operativne akcije i saznanja do kojih se u njoj došlo, u Hong Kongu je pronađen i oduzet još 421 kilogram kokaina.

Na sastanku organiziranom u Eurojustu, na kojem su uz predstavnike USKOK-a sudjelovali i predstavnici tužiteljstava iz Češke, Italije, Francuske i Švicarske, zaključeno je da Hrvatska ima najbolju procesnu poziciju za kazneni progon organizirane kriminalne grupacije čiji su pripadnici i prethodno navedene tri osobe zatečene u Švicarskoj u prijevozu 600 kilograma kokaina zrakoplovom. Izručenjem tri okrivljenika iz Švicarske, Hrvatskoj je u ovom trenutku dostupno petero okrivljenika iz ovog predmeta, a traže se još dvije osobe iz Srbije i jedna osoba iz Bosne i Hercegovine. Srbija je pokrenula postupak ustupa kaznenog progona Hrvatskoj u odnosu na kazneni predmet koji je formirala za potrebe ove operativne akcije. Kazneni postupak povodom operativne akcije Familia provodi se i u Češkoj i to protiv češkog državljanina, preostalog pripadnika ove kriminalne grupacije, uhićenog u toj zemlji', stoji u priopćenju USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:50