ISTRAGA JE TRAJALA 10 MJESECI

PODIGNUTA OPTUŽNICA U AKCIJI 'LA FAMILIA' ZBOG KRIJUMČARENJA 660 KG KOKAINA Prvo ime u USKOK-ovoj optužnici je narkobos sa Šestina

 
Letić je bio član kriminalne skupine Michaela Dokovicha
 Željko Puhovski / CROPIX

USKOK je u četvrtak nakon desetomjesečne istrage podignuo optužnicu u akciji "La familia" zbog krijumčarenja 660 kilograma kokaina zaplijenjenih u Švicarskoj prošle godine.

Optužnicom je obuhvaćeno ukupno osam osoba predvođenih kontroverznim Michaelom Dokovichem, kojega su mediji prozvali narkobos sa Šestina, budući da je tamo živio u iznajmljenom luksuznom stanu. Dokovich, pravim imenom Iljmija Frljučkić, prije desetak je godina bio na meti istražitelja niza saveznih agencija SAD-a zbog sumnji da razne oblike organiziranoga kriminala te je i osuđen u Americi, a zatim izgnan.

Dokovich je zajedno s nekoliko svojih navodnih suradnika bio uhićen u Baselu u Švicarskoj nakon što je švicarska policija tajno pratila pošiljku od 660 kg kokaina koji je privatnim mlažnjakom doletio iz Južne Amerike. Dokovich je prije nekoliko mjeseci izručen Hrvatskoj budući da je između pravosuđa nekoliko zemalja koje je sudjelovalo u akciji dogovoreno da mu se sudi u Hrvatskoj.

O podizanju optužnice u četvrtak je izvijestio Uskok na svojim web stranicama:

"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, počevši od točno neutvrđenog dana tijekom 2018. pa do 16. svibnja 2019., u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Belgiji, Švicarskoj kao i drugim državama članicama Europske Unije te državama Srednje i Južne Amerike, u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom i daljnjom prodajom većih količina kokaina, radi njegove nabavke, prijevoza, prijenosa i preprodaje povezao u zajedničko djelovanje II. do VII. okrivljenike te više drugih osoba, koji su u okviru dogovorenog plana ispunjavali dane im zadaće. Tako je II. okr. imao ulogu kontakt osobe prema prodavateljima kokaina u Srednjoj i Južnoj Americi, dok je III. okr., zajedno s drugim osobama, bio zadužen za osiguranje prijevoza kokaina zrakoplovom iz Južne Amerike do odredišta u zemljama EU i Švicarskoj kao i za pronalazak putnika u svrhu lažnog prikazivanja takvog leta komercijalnim, a po slijetanju na odredište i za izvlačenje kokaina iz zrakoplova. Za daljnji prijevoz, prijenos i raspačavanje droge bili su zaduženi IV. okr. i druge nepoznate osobe, dok je za krajnju distribuciju kokaina u Hrvatskoj bio zadužen V. okr., a uz njega i druge nepoznate osobe. Za prijevoz i transfere novca ostvarenog prodajom kokaina bile su zadužene druge osobe, među kojima VI. okr. te VII. okr. koja je povremeno, kao i IV. okr., bila zadužena i za prijevoz I okr. do mjesta preuzimanja kokaina. U okviru realizacije plana zločinačkog udruženja, pod paravanom komercijalnog leta s putnicima, tijekom 2018. i 2019. godine realizirana su najmanje tri leta. U prva dva leta je dopremljena veća, točno neutvrđena, količina kokaina u Europu, dok trećim letom kokain nije dopremljen zbog poduzete policijske kontrole zrakoplova na aerodromu u Asunciónu u Paragvaju. Potom su okrivljenici od 13. do 16. svibnja 2019. organizirali novi let i to iz Nice prema Urugvaju, za Montevideo, i s povratkom preko Nice u Basel, a kojim je dovezena nova količina kokaina koja je iskrcana iz zrakoplova i prebačena u podzemnu garažu u tom gradu, u kojoj su policijski službenici zatekli I., III. i IV. okr. kraj kombi vozila u čijoj je unutrašnjosti pronađen 21 kofer u kojem se nalazio kokain visoke čistoće, sveukupne težine od 600 kilograma i 773 grama, vrijednosti od minimalno 18 milijuna eura.

Uz navedeno se I. okr. tereti da je u listopadu 2018. godine iz Francuske u Zagreb dovezao osobni automobil na kojim je dograđen posebni spremnik u podnici vozila, podesan za prikriveni prijevoz krijumčarenih predmeta, s kojim je potom otputovao u Srbiju. Tamo ga je 28. listopada 2018. predao VI. i VII. okr. radi odlaska u Belgiju i preuzimanja novca pribavljenog prodajom kokaina i njegove dopreme do Hrvatske. Zatim su VI. i VII. okr., sukladno uputama I. okr., 29. listopada 2018. u Antwerpenu u Belgiji preuzeli novac pribavljen prodajom kokaina te ga sakrili u dograđeni spremnik vozila s kojim su se odmah zaputili u Hrvatsku, gdje su 30. listopada 2018. zaustavljeni na graničnom prijelazu Bregana kojom prilikom je pretragom vozila pronađeno i oduzeto 1.010.200 eura pri čemu su na novčanicama i omotima u kojima je novac bio pakiran pronađeni tragovi kokaina. Tom prijevozu je, u organizaciji I. okr., prethodilo najmanje 20 tako odrađenih transfera ilegalno stečenog novca, na koji način je kriminalna grupacija pod njegovim vodstvom ostvarila znatnu nepripadnu materijalnu korist i to u vidu vrijednosti dopremljenog i zaplijenjenog kokaina od minimalno 18 milijuna eura. Takva je korist ostvarena i ranijim dovozima u točno neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od zaplijenjenih 1.010.200 eura, kao i plaćenim troškovima u svrhu krijumčarenja kokaina za prva tri leta od minimalno 900.000 eura te uplaćenim 1,1 milijun eura za kupnju zrakoplova, sveukupno 23.010.200 eura. Dio novca je raspodijeljen među članovima zločinačkog udruženja u zasad točno neutvrđenim omjerima.

Također se I. okr. tereti da je od lipnja 2018. do 16. svibnja 2019., u Zagrebu i Rovinju, od VIII. okr. policijskog službenika za obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Rovinj, s kojim ga je prethodno upoznao V. okr., zatražio da mu izvrši provjere o pogodnom identitetu koji će koristiti radi izrade osobne isprave s vlastitom fotografijom. Iako je znao da je odavanje podataka neovlaštenim osobama zabranjeno, VIII. okr. je u Informacijskom sustavu MUP-a obavio tražene provjere i I. okr. dostavio podatke. To je napravio i kad je I. okr. podnio zahtjev za izdavanje putne isprave na ranije provjereni identitet, koja mu je izdana 2. kolovoza 2018. Tako pribavljenim ispravama I. okr. se poslužio za osnivanje trgovačkog društva sa sjedištem na adresi prijavljenog boravišta VIII. okr., od kojeg je u više navrata tražio da provjeri postojanje zapreka za njegov ulazak u Hrvatsku ili postojanje upozorenja koja bi tražila izvješćivanje o njegovom dolasku u Hrvatsku i to pod pravim i krivotvorenim putnim ispravama, a što je VIII. okr. i učinio te ga o tome izvijestio.

Nadalje se II. okr. stavlja na teret da je od točno neutvrđenog dana pa do 13. srpnja 2019., u Zagrebu, nedozvoljeno kod sebe držao više komada streljiva, jedan rastavljeni i prepravljeni pištolj te jedan pištolj s ručno-radionički izrađenim prigušivačem.

USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv sedmero okrivljenika te oduzimanje blokiranih 10.317.303,66 kuna u gotovini", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:11