ISTRAGA

DORH će ispitati ravnateljicu koja je lažirala putne naloge

 Utvrđeno je da je Centar ravnateljici Ivani Katavić na temelju lažiranih putnih naloga za privatni put isplatio gotovo 23.000 kuna
Ivana Katavić
 Dragan Matic / CROPIX

Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici pozvalo je DORH da utvrdi kvalifikaciju djela koja se u proračunskom nadzoru stavljaju na teret ravnateljici Ivani Katavić, kojoj je, kako smo objavili sredinom prosinca, tijekom 2018. na temelju lažiranih putnih naloga za privatni odlazak u Split i povratak u Zagreb, Centar koji je nadležan za provedbu državne mature isplatio iznos od gotovo 23.000 kuna.

Dopis je poslan i premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu financija i DORH-u.

Vijeće, na čijem je čelu Josip Faričić, osim što je pozvalo DORH da ispita slučaj, ogradilo se od svega što se događalo tijekom 2018., te su naglasili kako smatraju neprihvatljivim bilo kakvo postupanje koje nije u skladu sa “zakonitošću, učinkovitošću i ekonomskim raspolaganjem proračunskim sredstvima”.

“Upravno vijeće nije sudjelovalo u aktivnostima ni nalogom ni izvršenjem niti jedne od aktivnosti koje su kao sporne spomenute u zapisniku”, ograđuju se u UV-u od ravnateljice u drugom zaključku, dok u trećem pozivaju “mjerodavna tijela, odnosno ustanove da učine sve da se utvrdi kvalifikacija djela koja su spomenuta u zapisniku i da postupe u skladu s tim kvalifikacijama”.

Drugim riječima, na sjednici koja je, kažu suguvornici, na momente bila burna, zaključeno je da prije mogućeg razrješenja ravnateljice DORH treba dati svoje mišljenje.

- To je osjetljiva situacija jer ravnateljica NCVVO-a mora biti nekompromitirana osoba vezano uz ovakva pitanja. Naročito jer Centar brine o maturi i ako mi jasno kažemo da je nulta tolerancija za bilo kojeg učenika za varanje, onda mislim da to isto vrijedi i za ravnatelja - poručila je jučer resorna ministrica Blaženka Divjak.

Jedan od članova UV-a neslužbeno nam je rekao da trenutno ne postoje osnove za pokretanje postupka razrješenja. Ivana Katavić kratko je jučer rekla kako može ponoviti samo ono što je i dosad isticala:

- Nije učinjena šteta ni državnom proračunu, ni NCVVO-u, jer sam cijeli iznos vratila pošto sam upozorena na nenamjerni propust - ponavlja I. Katavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:33