SPOLNO ZLOSTAVLJANJE

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić uputila DORH-u kaznenu prijavu protiv Matanića

Učinila je to po službenoj dužnosti i dodala da još nije primila ni jednu prijavu ili pritužbu od žrtava

Višnja Ljubičić

 Nera Šimić/CROPIX

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić uputila je DORH-u kaznenu prijavu protiv redatelja Dalibora Matanića zbog spolnog zlostavljanja.

"Pravobraniteljica je sukladno svojim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova uputila DORH-u kaznenu prijavu i zatražila od njih informacije o poduzetom", stoji u priopćenju iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nakon što su im stigli brojni medijski upiti zbog javnog priznanja redatelja Dalibora Matanića o seksualnom uznemiravanju više djevojaka i žena kroz dulje vremensko razdoblje.

Učinila je to po službenoj dužnosti i dodala da još nije primila ni jednu prijavu ili pritužbu od žrtava, niti su joj se obraćale predstavnice iz inicijative “Spasi me”, no u priopćenju je istaknula da će nastaviti pratiti daljnji tijek postupka, kao i postupati po eventualnim zaprimljenim prijavama.

Prvu prijavu podnijela je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te ponovila da se posebno zauzima za reformu cjelokupnog sustava koja će olakšati borbu protiv zlostavljača. Sada je postupila prema postojećim zakonima.

"Temeljem izmjena Kaznenog zakona iz 2021. godine, spolno uznemiravanje iz članka 156. Kaznenog zakona progoni se po službenoj dužnosti ukoliko postoji odnos zavisnosti ili podređenosti žrtve u odnosu na počinitelja, na što za sada upućuju inicijalne informacije u ovom slučaju, za što je zapriječena kazna do dvije godine zatvora", navodi se u priopćenju pravobraniteljice.

Smatra da je iznimno važno prilagođavati zakone vremenima koja se brzo mijenjaju.

"Za ovakvo rješenje Pravobraniteljica se zalagala godinama te upućivala preporuke nadležnima tražeći izmjene članka 156. Kaznenog zakona u opisanom smjeru.

Navedene izmjene svakako doprinose učinkovitosti progona ovog kaznenog djela jer se više ne traži podnošenje prijedloga žrtava u roku od tri mjeseca već se djelo progoni po službenoj dužnosti, dakle i po saznanju iz medija, a zastarni rok je produljen na 10 godina", priopćeno je.

Ljubičić je istaknula i važnost prevencije kako bi se uzroci nasilja sasjekli u korijenu, umjesto da se društvo bavi samo posljedicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:40