REAKCIJA

DORH ODGOVORIO NA PROZIVKE DRŽAVNOG VRHA ZBOG AFERE VJETROELEKTRANE U kratkom priopćenju objavili samo jedan članak Zakona o Državnom odvjetništvu

 
Zlata Hrvoj Šipek
 Goran Mehkek / CROPIX

Rasprava Državnog odvjetništva i državnog vrha oko afere 'Vjetroelektrane' dobila je novi nastavak. Naime, DORH je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje u kojem stoji tek članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu.

- Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske, stoji na stranicama DORH-a.

Čini se da je DORH ovime poslao poruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima koji posljednjih dana prozivaju Državno odvjetništvo zbog curenja informacija i u medijima i prema osumnjičenicima.

Plenković je u ponedjeljak izjavio kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i afere koje su vezane i za SDP spominjući "recentan primjer oko javne nabave oko Europske prijestolnice kulture u Rijeci". U SDP-u su ove njegove riječi protumačili kao "huškanje neovisnih institucija" na njihovu stranku.

Jučer je, pak, premijer poručio DORH-u da moraju pronaći tko je odgovoran za curenje informacija iz istrage, dok je predsjednik Zoran Milanović rekao je da mu izgleda "kao da se u aferi počelo pomaljati ime i konture neke važne osobe, pa je nekome bilo u interesu da se ta istraga abruptno prekine, a novinarima podijele materijali".

Oglasili su se potom DORH i USKOK koji su u priopćenju istaknuli da oni nisu izvor informacija objavljenih u medijima jer, kako navode, svako objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka radi čega je policiji naloženo provođenje izvida.

- U konkretnom predmetu rješenje o provođenju istrage doneseno je 30. svibnja 2020. te je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, uručeno ili poslano putem pošte svim okrivljenicima i njihovim braniteljima. Radi se o najmanje 29 osoba. Svi javno objavljeni transkripti su upravo oni koji su navedeni u rješenju o provođenju istrage. Usporedba objavljenog sadržaja s transkriptima koji se navode u rješenju pokazuje da su javno objavljeni transkripti djelomično netočno interpretirani. Ističe se da je posebnim dokaznim radnjama evidentiran velik broj razgovora od kojih je samo mali broj naveden u rješenju o provođenju istrage radi dokazivanja postojanja osnovane sumnje. Činjenica da su javno objavljeni samo oni razgovori koji su bili navedeni u rješenju o provođenju istrage i time bili dostupni velikom broju naprijed navedenih osoba, potvrđuje da USKOK nije izvor objavljenih informacija. Nadalje, ističemo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage svi okrivljenici i njihovi branitelji imaju pravo uvida u spis i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa, stajalo je u priopćenju.

Premijer Plenković je danas ujutro rekao da ne zna kako DORH tako "lakonski zna da nije do njih".

- Volio bih da mi kažu kako, da vidimo tko je taj. To nije prvi slučaj u ovom mandatu. Imali ste slučaj gdje netko fabricira SMS poruke mene i potpredsjednice vlade, a postupak oko toga i dalje traje? Ako imate situaciju da pukne ovako, normalno da ću biti nezadovoljan, poručio je Plenković.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u srijedu da se odgovorni moraju pronaći i procesuirati ako je bilo curenja informacija u aferi Vjetrolektrane.

- Bitno je da se u konkretnom predmetu, ako je došlo do curenja i proboja mjera, pronađu i procesuiraju odgovorni. Očekujem od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da poduzme mjere u otkrivanju počinitelja jer nisam siguran da je DORH u kratko vrijeme poduzeo sve mjere, rekao je Bošnjaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41