SJEDNICA VLADE

PREMIJER PLENKOVIĆ O AFERI 'VJETROELEKTRANE' 'Ne želimo biti involvirani u neke pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u četvrtak na sjednici Vlade u povodu "afere vjetroelektrane" da je Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije i zatražio od nadležnih pravosudnih institucija da utvrde kako se dogodilo i tko je odgovoran za probijanje mjera nadzora.

"U ime cijele Vlade želim reći da je Vlada u cijelosti privržena borbi protiv korupcije, a dokaz samostalnog i neovisnog djelovanja policije i Državnog odvjetništva je upravo proces koji se odvija od prošloga tjedna, barem kada je riječ o spoznajama u javnosti. Nema nikakve dileme da borbu protiv korupcije želimo podržati i ohrabriti i da nadležna tijela svoj posao trebaju raditi sukladno zakonu, bez upliva bilo koga na njihov rad", rekao je Plenković na početku sjednice.

Kako su u aferu involvirani i ljudi koje je imenovala ova Vlada - državna tajnica i još neki službenici i pomoćnici ministra, to je dokaz da DORH i policija rade bez bilo čijeg upliva, ustvrdio je.

"Za nas su takva ponašanja neprihvatljiva, zato smo razriješili navedene dužnosnice i povukli mjere koje su vrlo jasne i odmaknuli cijelu ovu priču od kolektivne odgovornosti, dakle svih nas kao Vlade. Ne želimo na bilo koji način biti involvirani u nečije pojedinačne akte koji narušavaju ugled Vlade", poručio je.

Plenković je istaknuo kako je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da se utvrdi odgovornost za pucanje mjera nadzora u "aferi vjetroelektrane".

"Budući da se ponovno dogodilo tzv. pucanje ili probijanje mjera među akterima koji su u to involivirani, a mogli su biti involvirani policija, DORH ili sud, mislim da je u interesu jačanja povjerenja u pravosudne institucije da nadležna tijela utvrde kako je moguće i tko je odgovoran za pucanje mjera nadzora i da svi postupci imaju epilog u adekvatnom roku", rekao je.

"Ovo govorim vrlo precizno, bez ikakve primisli bilo kakvom pritisku na neko od ovih tijela, ali isto tako je važno da se utvrdi tko je za ovo odgovoran, jer je to bitno radi povjerenja u rad DORH-a, policije i u funkcioniranje suda. To je ono što u pogledu pravne sigurnosti očekujemo od svih aktera", naglasio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:32