TRAGOVI RATA

DORH podigao optužnicu za ratni zločin protiv civila u vojnom zatvoru Kulina

Damira Boršića i vojnog policajca Milorada Paića sumnjiči se da su svakodnevno sudjelovali u zlostavljaju zarobljenika
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

SPLIT - Županijsko je državno odvjetništvo (ŽDO) protiv zapovjednika vojnog zatvora Kulina u Šibeniku Damira Boršića i vojnog policajca Milorada Paića danas na Županijskome sudu podiglo optužnicu zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila u ranije spomenutom logoru, priopćio je danas DORH na svojim internetskim stranicama gdje su objavljeni samo inicijali okrivljenika .

Okrivljeniku Damiru Boršiću stavlja se na teret da je od 21. svibnja do 17. srpnja 1993. u Šibeniku, kao zapovjednik Kulina, odgovoran za primjenu propisa međunarodnoga prava te da je, imajući zapovjedne ovlasti nad zatvorskim čuvarima, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata držeći u tom vojnom zatvoru četvero civila (1933., 1943., 1945. i 1950.) znajući da ih zatvorski čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju, a ništa nije poduzeo da to spriječi.

ŽDO navodi kako je Boršić i sam sudjelovao u zločinima kao i da su zatočeni civili svakodnevno bili fizički i psihički zlostavljani, a oštećenica (1945.) je bila silovana više puta, te prisiljavana na spolni odnos sa jednim od oštećenika.

Okrivljeniku Miloradu Paiću se stavlja na teret da je u istom razdoblju u Šibeniku, kao zatvorski čuvar Vojnog zatvora Kuline, protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata, fizički i psihički zlostavljao zatočene civile (1933., 1943., 1945. i 1950.). Osim toga, oštećenicu (1945.) je prisiljavao na spolni odnos sa jednim od oštećenika.

Podsjetimo, ŽDO je 5. ožujka ove godine optužnicu protiv Boršića i Paića te Tvrtka Pašalića i Željka Maglova zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Kulinama. Sva četvorica su 8. ožujka puštena iz pritvora u kojem su bili od rujna 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 04:34