HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

DRAGAN ČOVIĆ: ZAŠTO NISAM BIO ZA ZAHTJEV ZA REVIZIJU TUŽBE O GENOCIDU U BiH 'Sarajevo je bilo spremno optužiti i Hrvatsku!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2017. u 13:22

Zagreb, 240215. Hotel Internacional.
Press konferencija Tomislava Karmarka i Dragana Covica uoci zajednicke sjednice predsjednistva HDZ-a i HDZ-a BIH.
Na fotografiji: Dragan Covic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović izjavio je da se nije opredjeljivao oko zahtjeva za revizijom tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) jer je bio siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom u slučaju negativne drugostupanjske presude protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Čović je u intervjuu za Večernji list BiH rekao da je Sarajevo "životno zainteresirano za presudu s udruženim zločinačkim pothvatom".

On je ustvrdio i da unutar BiH postoje parastrukture u obavještajnoj i policijskoj zajednici te politici a smatra udarom na ustavni poredak činjenicu da su bošnjački predstavnici prošle godine skrili od dvojice članova BiH Predsjedništva pismo Međunarodnog suda pravde u kojem je navedeno da se Sakib Softić ne može smatrati legitimnim predstavnikom BiH pred tim sudom. Softić je podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije po kojoj nije utvrđena odgovornost Srbije za ratne zločine u BiH.

Izdvajamo