HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

DRAGAN ČOVIĆ 'Etnička federalizacija BiH nije rješenje'

 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović opovrgnuo je u četvrtak u Neumu navode kako se bosanskohercegovački Hrvati zauzimaju za etničku podjelu zemlje u okviru inicijative za federalizaciju zemlje ističući da inzistiraju na potpunoj jednakopravnosti s druga dva naroda.

"Mi danas imamo federalizaciju BiH i ni u jednoj varijanti etnička federalizacija nije rješenje“, rekao je Čović novinarima. Pri tome je pojasnio kako je cilj konferencije pod nazivom "Hrvati u BiH nositelji europskih vrijednosti" koja se održava u Neumu, ojačati djelovanje u BiH kako bi se potaknule reforme i osigurala jednakopravnost Hrvata.

"Siguran sam da ćemo kao zaključak ove konferencije dobiti strateški pravac našeg zajedničkog djelovanja kako bi osigurali primjerene odnose, apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda, ali i stvoriti ambijent za europsku BiH iz koje se neće odlaziti, nego će se ostajati“, dodao je Čović.

On je odbacio i navode da ima bilo kakav dogovor s bilo kojim političarem iz BiH oko nove podjele zemlje.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras ocijenio je da je nezaobilazna uloga znanosti i obrazovnih institucija u očuvanju kulturnog i političkog identiteta Hrvata u toj zemlji.

"Današnji skup pokazao je da je akademska zajednica u stanju pronaći strategije koje će osigurati da Hrvati ostanu konstitutivni, da opstanu i rastu te kao takvi pridonesu ulasku BiH u EU“, rekao je Boras. Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović ocijenio je ključnim osigurati da znanost pomogne mladima da stvore ekonomski, a onda i nacionalni opstanak i ostanak u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:17