EDUKATIVNI SKUP

DRAMA POKRAJ ZADRA Mještani napali ugledne meteorologe, skup u osnovnoj školi zamalo završio incidentom: 'Situacija je bila na rubu fizičkog obračuna'

    AUTOR:
    • Aleksandra Vladić

  • OBJAVLJENO:
  • 17.04.2018. u 09:16

HANZA MEDIA

Sukošan, Nataša Strelec

 

Lani je objavljeno da se Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) konačno upustio u hvalevrijedan projekt METMONIC. Radi se o projektu koji se u cijelosti financira iz fondova EU i koji za cilj ima modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena.

Osiguranim novcem zamijenili bi se dotrajali meteorološki radari u unutrašnjosti zemlje, a nabavila bi se tri potpuno nova za područje Jadrana. Tako se planiraju postaviti meteo radari u Istru, kod Zadra na Debeljaku i jedan najvjerojatnije na Pelješcu na lokaciji Rota. Realizacijom ovog projekta konačno bi čitava hrvatska obala i otoci bili pokriveni kontinuiranim radarskim mjerenjima.

Projekt je službeno krenuo u listopadu prošle godine, a DHMZ je počeo s pripremama za postavljanje na sva tri spomenuta lokaliteta na Jadranu. Tako je i jučer popodne u osnovnoj školi Debeljak kod Sukošana bio organiziran edukativni skup na kojemu su stručnjaci DHMZ-a trebali ljudima pojasniti svrhu postavljanja radara na Jadran, odnosno u njihov kraj, stručno razjasniti da nema bilo kakve opasnosti po ljudsko zdravlje i odgovoriti na sva pitanja koja javnost može zanimati.

Sa strane DHMZ-a sastanku su nazočili dr. sc. Nataša Strelec, bivša ravnateljica Zavoda i voditeljica projekta METMONIC. S njom je bio kolega Zvonko Komerički, iz tehničke službe DHMZ-a koji postavlja i održava sve naše radare, ali i dva radara u susjednoj Sloveniji. Skupu se odazvalo 30-ak Sukošanaca, a bio je tu i načelnik Općine, Ante Martinac, javlja portal Dalmacija danas.

U publici je bio i član Crometeo tima, prof. Ivan Toman, inače autor projekta i meteo aplikacije MeteoAdriatic.

Toman je nakon sastanka bio šokiran viđenim te nam je opisao što se na sastanku događalo.

– Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je prekinuo skup – rekao je za portal Dalmacija danas uvodno Toman. Onda je kronološki iznio razvoj situacije od početka do kraja jednosatnog sastanka:

– Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraja. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram reći da je većina prisutnih bila starije dobi. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Žalili su se da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i to povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene.

Tvrdi da su potom DHMZ-ovci ispravno pojasnili razliku zračenja između telekomunikacijskih anketa i radara, gdje radar uopće svojim elektromagnetskim snopovima zraka ne skenira horizontalno, nego snop ide prema nebu. Nataša je naglašavala da postoje službe koje mjere zračenje i da je sve lako mjerljivo, ali narod je odgovarao da se te službe može potkupiti. Iz Zavoda su im predložiti da sami onda naruče stručnjake koji mjere radijaciju, ali njih nije zanimala rasprava nego samo neargumentirano napadanje. Zavod je čak pokazao primjere gdje su radari postavljeni usred grada, kao u Budimpešti.

- Nosite li mobitele uz tijelo, držite li ih često u blizi glave? Pušite li? – upitali su DHMZ-ovci okupljene, postavljajući dalje pitanja zašto ne bace mobitele ili cigarete kada mogu biti ugroza zdravlju. Odgovora nije bilo…

Okupljeni mještani su ljudima iz Zavoda postavila pitanje zašto se radar ne postavi na neko drugo brdo, ili npr. u Bibinje.

- Znate da su Bibinjci žestoki i da bi od njih dobili batina, zato ste odlučili lokaciju promijeniti iz Bibinja u Sukošan – zaključili su mještani.

- Ne, nego je crkva tužbama došla do zemljišta, i mi smo morali naći drugu prikladnu lokaciju. Terenski nije svejedno gdje će se postaviti radar, a Sukošan je odgovarao i zbog dobre pozicije te sređenih imovinsko-pravnih odnosa”- odgovorili su iz DHMZ-a.

– Nećemo vam mi to dozvoliti – povikali su iz publike te su tako pale neugodne verbalne prijetnje. U tom trenutku DHMZ je počeo spominjati i zaštitu od strane policije, no tada je, uslijed uzavrele atmosfere, reagirao načelnik prekinuvši skup i najavivši da će se Sukošanci po ovom pitanju vjerojatno izjasniti na lokalnom referendumu – ispričao je  za portal Dalmacija danas Toman.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo