NOVI DETALJI ISTRAGE

Drlje se derao na Markača: ‘Ja sam to napravio... Što mi sad možeš!’

ZAGREB - Željko Sačić, uhićen zbog ubojstva petoro starijih civila u Gruburima nakon Oluje, tražio je od pripadnika MUP-a da izvrše lažni uviđaj na mjestu maskara, stoji u rezimeu istražnog spisa. Tadašnji zamjenik generala Mladena Markača, zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a, kazao je dvojici krim-tehničara iz splitske policije, koji su trebali napraviti uviđaj, da lažiraju poprište ubojstva.

Izmišljena razmjena vatre

Razgovor Markača s krim-tehničarima iz Splita, glavni je bio izvjesni Jozo Bilobrk, odvijao se u Gračacu, a nazočan je bio i tadašnji civilni upravitelj Knina, Ivan Čermak, sadašnji haški optuženik. Sačićeva i Čermakova ideja bila je jednostavna: uz tijela likvidiranih srpskih civila trebalo je staviti automate i dijelove uniformi tzv. Vojske Republike Srpske. Time bi se poduprle kasnije javne izjave Čermaka da je Specijalna policija naišla na zaostale pripadnike neprijateljskih formacija koji su pružali otpor te su ubijeni u razmjeni vatre.

Bilobrk je, prema izvorima Jutarnjeg, kategorički odbio izvršiti očevid na taj način te se, s kolegom, vratio u Split. I Čermak i Markač odustali su od očevida i zapovjedili asanaciju terena kako bi se ukonili tragovi zločina. Dio MUP-ova zapovjedništva u Kninu, koji je tražio objašnjenje za postupak dvojice visokih časnika, Sačić je izvrijeđao. Dvojica su bili Srbi. Glavnog MUP-ova koordinatora za Knin Stjepana Buhina, koji je također iskazao ogorčenje Sačićevim i Čermakovim zataškavanjem, pomoćnik ministra Ivana Jarnjaka Joško Morić vratio je u Zagreb.

Uglavnom Sačić a većim dijelom i Čermak nisu ni u jednom trenutku pokušali zakonski postupiti u vezi ubojstva u Gruborima već su štitili počinitelje i uklanjali tragove. Zanimljiva je Markačeva pozicija. Nakon što je doznao za pokolj u Gruborima okupio je postrojbu i tražio objašnjenje.

Glavni osumnjičeni Franjo Drlja, prema izjavama svjedoka, izderao se na Markača riječima. “Ja sam to napravio! Što mi možeš...” Zabezeknuti Markač je nakon toga cijelu postrojbu vratio u Zagreb.

Istraga kasni 14 godina

U konačnom procesuiranju slučaja Grubori ključnu ulogu su imala i priznanja četvorice pripadnika MUP-a koji su sudjelovali u događajima. Oni su se prvi “otvorili” i istražiteljima ispričali tijek događaja te uloge pojedinih pripadnika MUP-a. Nakon toga uslijedila su uhićenja glavnih protagonista: Sačića i Drlje. Zanimljivo će biti pratiti status Ivana Čermaka u ovom slučaju.

Njegova uloga, prema iskazima svjedoka, puno je dublja nego se prije smatralo. Istraga u Hrvatskoj, svakako, otežat će njegovu poziciju u postupku pred Haškim sudom. Jedan od visokih dužnosnika, bliskih istrazi, na to je rekao: “A da su Grubore istražili i procesuirali još 1995., do svega ovoga ne bi došlo.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 12:43