AMBICIOZAN PLAN

Država pokreće projekt stvaranja nove optičke mreže: Internet će biti jeftiniji i dostupniji svim građanima!

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Država nastavlja sa svojim projektom stvaranja alternativne optičke mreže: iako država ne namjerava biti krajnji operator, nova bi mreža trebala donijeti dostupniji i jeftiniji Internet.

Državna optička mreža obuhvaća oko 3000 kilometara već postojećih kabela, koji se nalaze mahom u rukama javnih poduzeća.

No, velik je problem, ocijenio je pomoćnik ministar uprave Darko Parić, to što mreža slabo iskorištena i povezana.

Nadalje, država ni ne zna u kakvom se stanju nalaze pojedini dijelovi te mreže, a još nije poznat ni model njezina stavljanja u funkciju, odnosno hoće li se u njega uključivati i privatni partneri ili će se financirati iz fondova EU.

Poseban je problem što je dio mreže uknjižen u poslovnim knjigama pojedinih javnih poduzeća kao dio njihova temeljnog kapitala.

NOVI ZAKON O TROŠARINAMA Linić: 'Hoće li cijene cigareta rasti ovisi o tome jesu li proizvođači spremni sniziti marže'

Ono što je u ovom trenutku poznato, to je da će trebati oko 200 milijuna eura da se projekt postavi na zdrave noge. Ukupna vrijednost projekta procjenuje se na sedam do 12 milijardi kuna.

Projekt će, odlučila je danas Vlada, voditi Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Hajdaš Dončić: Bilogorsko-podravski ipsilon gradit će se kao brza cesta

Bilogorsko-podravski ipsilon neće se graditi kao autocesta, nego kao brza cesta, a taj posao završit će Hrvatske ceste, najavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Upravo u cestogradnji Vlada u ovoj godini vidi jedan od okidača očekivanog izlaska Hrvatske iz recesije. Tako su se, kazao jepotpredsjednik Vlade Branko Grčić, stvorili uvjeti za nastavak gradnje autoceste od Ravče do Ploča, zatim tunela Sv. Ilije, mosta preko Drave kod Osijeka na koridoru 5c i dionice Buševec – Lekenik na autocesti od Zagreba do Siska, te ceste od Splita do Dugopolja, od Solina do Plavnog i južne obilaznice oko Osijeka. Radovi na tim dionjicama zastali su zbog problema u kojima su se našle građevinske tvrtke, a sada su nađeni novi izvođači radova.

Nekretnine oko zračne luke Pleso dodijeljene na korištenje koncesionaru

Vlada je odnijela odluku o davanju na korištenje nekretnina oko Plesa i njihove predaje koncesionaru. Time pripreme za preobrazbu zagrebačkog aerodorma u regionalnu zračnu luku ulaze u završnu fazu.

Prema riječima ministra Hajdaša Dončića, lokacijska je dozvola izdana i sada se krenulo u otkup poljoprivrednog zemljišta. Država bi tako do sredine travnja trebala imati ispunjene uvjete koje je na sebe preuzela u koncesijskom ugovoru, pa bi koncesionar trebao krenuti sa svojim dijelom posla i završiti ga u roku od tri godine, te uplatiti novac u državnu blagajnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:12