NOVO TUMAČENJE ZAKONA

LINIĆ POPUSTIO! PDV na hranu i piće za van ipak 10%, ali samo ako ugostitelj 50% prometa ostvaruje u vlastitom prostoru!

Linića i Nadu Čavlović Smiljanec na takvu je odluku nagovorio Gordan Maras
 Dragan Matić/Nenad Dugi/CROPIX

Ako naručite hranu ili kavu za van, ipak nećete plaćati skuplje nego da ste je konzumirali u lokalu.

Za uslugu u ugostiteljskom objektu, ali i dostavu hrane iz njega stopa PDV-a ipak će biti jedinstvena i iznositi 10 posto . No, da bi mogao obračunavati jedinstvenu stopu od 10 posto, uvjet je da ugostiteljski objekt više od 50 posto prometa ostvaruje u vlastitom prostoru. Pojednostavljeno, to znači da će viša stopa PDV-a od 25 posto i dalje važiti za one koji nemaju restoran ili pizzeriju, već samo catering, odnosno kuhinju iz koje dostavljaju hranu.

Pranje suđa

Idućih će dana Porezna uprava, kako doznajemo, dati novo tumačenje zakona, odnosno Pravilnika o PDV-u i tako riješiti nelogičnosti koje su se pojavile nakon 1. siječnja.

Tada je, naime, PDV na ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja hrane smanjen sa 25 na 10 posto. Međutim, prema Pravilniku, koji je donijela Porezna uprava, niža stopa PDV-a smanjila se samo na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima. Na dostavu ili narudžbu hrane izvan ugostiteljskog objekta to se nije odnosilo. A to je naprosto značilo da vam je puno jeftinije jesti u restoranu, gdje vas poslužuje konobar i poslije nemate nikakvog posla s prljavim tanjurima, nego naručivati hranu doma.

Dodatni cjenici

Odluka Vlade o smanjenju PDV-a na hranu za van obradovala je vlasnike ugostiteljskih objekata. Tvrde kako im je odluka o punoj stopi PDV-a, koju su počeli provoditi prije dva tjedna, bila iznenađujuća i krajnje problematična. Nisu se stigli tehnički pripremiti pa su mnogi dodatni cjenik hrane za van smišljali doslovno preko noći. U mnogim je pizzerijama hrana u dostavi poskupjela nekoliko kuna.

- Mi smo ipak odlučili ne mijenjati cijene, odnosno ne poskupjeti, barem do kraja siječnja. Nisam htio ništa poduzeti jer ne želim povlačiti ishitrene odluke. Pozdravljam novu odluku Vlade, jer ona ipak mijenja neke stvari, ali mi se čini da stvara prostor za malverzacije. Kako će se kontrolirati jede li netko u restoranu ili je samo došao po hranu za van? Treba imati pedeset posto pojedenih obroka u ugostiteljskom objektu da bi stopa poreza bila niža, ali jedini način da se to u potpunosti kontolira jest da inspektor cijeli dan sjedi u objektu i broji goste koji jedu - izjavio je Mario Žanić, vlasnik zagrebačke pizzerije 6.

Protiv dosadašnjeg Pravilnika o PDV-u ugostitelji se su odmah pobunili. Iz Hrvatske obrtničke komore stoga je još prije dva tjedna u Poreznu upravu poslan zahtjev da se Pravilnik hitno izmjeni. Sa svime su upoznali i ministra obrta i poduzetništva Gordana Marasa koji je prije nekoliko dana i pokrenuo inicijativu na tragu zahtjeva Obrtničke komore. Maras je smatrao kako bi ipak trebalo naći prihvatljivije rješenje, prvenstveno za one koji primarno imaju restoran, s mogućnošću dostave.

Pomak nabolje

Očito je njegov prijedlog da se izjednači PDV na usluge u restoranu i na one iz dostave naišao na odobravanje ministra financija Slavka Linića i šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec jer će Porezna uskoro dati novo tumačanje Pravilnika. Međutim, Hrvatska obrtnička komora novim rješenjem koje se sprema zadovoljna je samo djelomično.

- Pozdravljamo svaki pomak nabolje, pa tako i ovaj koji se najavljuje, zato što je na tragu naših zahtjeva. No, smatramo da svi ugostiteljski objekti trebaju biti tretirani jednako te da se stopa od 10 posto PDV-a mora primijeniti i na catering i jednostavne ugostiteljske objekte, dakle i one koji poslužuju hranu u svojim objektima. Jer, ako za njih bude različito, pitanje je kako će se to kontrolirati - rekli su u HOK-u.

Veći limit za paušalno plaćanje: 230.000 kuna

Obveznike PDV-a također čekaju olakšice. Vlada, kako doznajemo, priprema izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će taj porez paušalno moći plaćati svi oni čiji primici ne prelaze 230.000 kuna.

To će značiti podizanje granice za 80.000 kuna jer je sada paušalno plaćanje omogućeno za primitke do 150.000 kuna. Takva nova pravila trebala bi biti uvedena od 1. siječnja 2014. godine zato što porezne promjene uvijek nastupaju s novom fiskalnom godinom. Povećanjem granice za paušalno plaćanje PDV-a značit će rasterećenje mnogih malih obrtnika jer više neće imati troškove za vođenje knjiga. ( S. Ba.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:45