STRIZIVOJNA

'DUŽE OD NJE U LIJEPOJ NAŠOJ NEMA!' Slavonsko mjesto želi formalnu potvrdu da je njihova Ulica braće Radić najduža u državi: Kućni brojevi idu do 622

 Screenshot

Općina Strizivojna uskoro bi mogla postati vlasnicom najduže ulice u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije. Njezina središnja ulica, Ulica braće Radić, dugačka je naime čak 8,6 kilometara i mještani smatraju da od nje u Lijepoj našoj duže nema.

Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, Strizivojna je od Državnog zavoda za statistiku zatražila službenu potvrdu da su vlasnici najduže ulice u Hrvatskoj, a strizivojački je načelnik Josip Jakobović za Glas Slavonije rekao da će se općina na temelju te potvrde i promovirati.

Iako nije jedina ulica u Strizivojni, gotovo cijeli se život mjesta u njemu odvija. U Ulici braće Radić nalaze se zgrada Općine, crkva, škola, ambulanta, društveni dom i najveća tvrtka u tom kraju - Strizivojna Hrast.

- Od 2525 stanovnika naše općine njih 70-75 posto živi u toj ulici, a kućni brojevi idu čak do 622, kaže Jakobović. - U našoj ulici svi su sadržaji koji čine život općine. Jedino DVD nije ovdje, on je u Ulici bana Jelačića, dodaje Hrvoje Glavačević, mještanin koji cijeli svoj život živi u Ulici braće Radić.

Zbog njezine dužine, u Ulici braće Radić postoji barem šest autobusnih stanica pa je sasvim normalno da njezini stanovnici, poput učenika tamošnje OŠ Ivane Brlić Mažuranić, koriste autobusni prijevoz, a da ni ne izađu iste ulice.

- Naši učenici od 1. do 4. razreda, a koji žive u Ulici braće Radić na većoj udaljenosti od škole, imaju pravo na besplatan prijevoz do zgrade škole. Takvih je 130 đaka. Jer, samo od ulaza u Strizivojnu i ovu ulicu pa do škole je tri kilometra - kaže ravnatelj Andro Mršić.

Mršić ove godine navršava punih 40 godina rada u Strizivojni te o povijesti potencijalno najduže ulice u Hrvatskoj puno zna. - Škola je na današnjoj lokaciji od 1972. godine i stara je škola u ovoj ulici, samo kod crkve, a u njoj je sada Pastoralni centar. Cijela općina dugačka je 11,5 kilometara, što znači da dvije trećine te dužine otpada samo na jednu ulicu, dodao je Mršić.

Zbog te činjenica Ulica braće Radić krije cijeli niz zanimljivih priča i životnih situacija. Jedna od njih se zbila Mariji Degmečić (67), koja se prilikom udaje jednostavno preselila s jednog broja na drugi. - Djevojački sam Maršić, rođena sam u ovoj ulici na kbr. 195, kod crkve, a udala sam se u istu ulicu, nepunih kilometar dalje, na kbr. 363, objašnjava Degmečić.

Sama ulica ime je dobila 1945. godine. - Tu je HSS tradicionalno bio jak, s dosta radićevaca, a priča se i da je vozač Stjepana Radića bio iz susjednog Vrpolja, otkriva Mršić. Ulica braće Radić je zbog prirode naseljavanja mjesta asfaltirana tek 1981. godine, a njezin posljednji dio, Mala Bosna, dobio je naziv kada se u Strizivojnu 1968. godine doselio narod iz Kotor Varoša.

Kada dobiju potvrdu da je Ulica braće Radić najduža u Hrvatskoj, Jakobović kaže da će se u Strizivojni organizirati i "Utrka kroz najdužu ulicu u Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:41