ŽIVOT NA SELU

FARMER IZ STRIZIVOJNE ZAPALIO FACEBOOK Tko je Tvrtko Gačić čiju je videoporuku lopovima pogledalo 80 tisuća ljudi na internetu

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Trebala je to biti lokalna zafrkancija, za ekipu iz sela i one koji ga prate na Facebook profilu, no videoklip i poruka što ju je Tvrtko Gačić, mladi slavonski poljoprivrednik iz Strizivojne, uputio lopovu koji mu je pod okriljem noći pokrao desetak sadnica voćaka postao je pravi viralni hit s više od 80.000 pregleda. Dovoljno da se javnost zainteresira za mladog čovjeka koji je odlučio sarkazmom “udariti” na lopovsku struku.

Upute lopovu

“Javljam se loli koja me noćas posjetila, pa odradila samoposlugu. Čisto samo da znaš, pošto voćke nisu označene, izvadio si od krušaka pastorčice, to ti je kasna jesensko-zimska sorta, izvadio si jabuke bobovac, to ti je isto zimska jabuka, pet komada kardinala, isto kasnojesenska jabuka. Nisam ti se stigao javiti prošle godine za one šljive što si povadio. To ti je u biti kombinacija top-sorti Top Taste, Top King Top 2000, Top Gigant. E, to ti je genijalna šljiva. Prije par godina si isto uzeo jabuke. Ali, čovječe, nezgodno je po noći dolaziti, strahovati hoće te netko vidjeti. Dođi, pokucaj, ne budi lud, uzmi voćaka koliko hoćeš da ne moraš ići vamo u blato. Meni se ne bi dalo u tri, četiri, pet dolaziti, hladno, blato...... Čisto informativno, preko puta tih jabuka što si pokr’o imaš dunje i oskoruše. Dunje su sađene tako da ide tri reda leskovačke, tri reda vranjske, pa opet leskovačke, čisto da znaš što vadiš... Prije pet godina kad mi se prva krađa dogodila, bio sam lud, ali fakat mi se više ne da. Ne smatram te ja budalom, ti si čestit čovjek u čestitoj Hrvatskoj. Budala si ako ne ukradeš”, poručio je Tvrtko kradljivcu njegovih sadnica.

- Snimio sam to iz čiste zabave, za ekipu iz sela, one koji nas prate na Facebooku. Nisam od onih koji žele nekoga prozivati, nije to ni neka šteta, desetak sadnica... Išao sam se malo isprdati, da se malo ispušem i da ispadne kao neka zezancija, ali nisam očekivao da će se proširiti na cijelu državu - priča nam Tvrtko dok u pratnji njegova četiri hrvatska ovčara, koje je lopov, čini se, uhvatio na spavanju, šetamo imanjem koje je naslijedio od pokojnoga djeda i na njemu odlučio uzgajati ekološko voće i povrće.

- Kad nije bilo voćaka, ‘posuđivali’ su alat, gorivo... Otkako sadimo voćke, doslovno svake godine nešto nestane. Ne znam u čemu je caka. Super su mi one seoske priče i pokušaji da se otkrije taj koji uzima, pa se vode neke virtualne istrage... - smije se Tvrtko i nastavlja: - Nije to netko tko to čini iz koristoljublja jer da je tako, uzeo bi nešto vrednije. Očito mu trebaju voćke, ali ja sam stvarno ozbiljan i pozivam ga neka dođe i dat ću mu ih. Dosad se nitko nije javio, bilo je zafrkancije u smislu: ‘Može rakija umjesto kave...’, a opet, drago mi je što se cijela država smije, a meni je ispao dobar marketing. Sad me malo grize i savjest, možda sam mu mogao avansno ostaviti kuvertu za marketinšku ideju - kaže naš dobro raspoloženi domaćin, ali i priznaje da prije nije bio takva osoba.

Vlado Kos / HANZA MEDIA

Samo pozitivno

- Prijašnji ja bio bi ljut i svašta nešto radio, ali neke stvari sjednu s godinama, pročitaju se neke knjige i shvatiš da nema smisla praviti dramu oko toga. Konačno, svatko od nas je taj koji situacijama daje pozitivnu ili negativnu konotaciju, sami odlučujemo hoće li nam tobiti grozno ili ćemo to drugačije prihvatiti - poručuje mladi poljoprivrednik koji je djetinjstvo proveo u Bošnjacima, a onda ga je životni put vodio od Đakova, preko Rijeke do Zagreba. Danas se sa suprugom Marijom, rodom iz obližnjih Donjih Andrijevaca, i jednomjesečnom kćerkicom Brigitom Lenom skrasio u Strizivojni.

- Supruga i ja vratili smo se u Slavoniju, iako su nam mnogi govorili da nismo normalni što to činimo. Doduše, i danas smo pola-pola na relaciji Strizivojna - Zagreb jer tamo imamo tvrtku koja se bavi zdravom prehranom, prodajom blendera i sokovnika, organiziramo seminare i radionice o zdravoj prehrani, a ovo što radimo u Strizivojni zapravo je nadogradnja tog posla - otkriva nam Tvrtko.

Imanje na kojem nas je primio njegova je djedovina, ostala iza majčinih roditelja. On i njegovih četvero braće i sestara pokušavali su zajednički o tome skrbiti, ali kada su shvatili da to i ne ide baš tako, Tvrtko je odlučio samostalno krenuti u poljoprivrednu priču.

- Poljoprivreda i cvijeće provlače se kroz cijeli moj život, a onda smo, shvativši kakvo blago ovdje imamo, odlučili krenuti u to ozbiljnije, ali uz uvjet da to bude ekološka proizvodnja. Svojedobno sam se zaposlio u trgovinama Bio&Bio, tu sam pretumbao svoj mentalni sklop i počeo mijenjati odnos prema prehrani. I tako to krene - pojasnio je Tvrtko.

Pravi poticaj dobio je kada je shvatio da s “divovskih” stabala starih sorti jabuka, koje je zasadio njegov djed, svake druge godine dobije 500 do 600 kilograma pa su od toga odlučili napraviti sok koji je ispao kao vrhunski eliksir.

Fitness trener

- Tada smo shvatili da u tim starim sortama imamo bogatstvo, povezali smo se s rasadnikom u Starom Petrovu Selu i nabavili još. U međuvremenu smo kupili još zemlje i danas na 8,5 hektara imamo svega: jabuke, šljive, kruške, tre šnje, višnje, oskoruše, marelice, dunje, orahe, aroniju, borovnice, šipak, divlje ruže, drijenak... U jedan voćnjak zbog bioraznolikosti sadimo različite vrste voća i ne idemo na guste sklopove. Ne zanima nas ni intenzivan uzgoj, ne forsiramo ništa, ne navodnjavamo, što se i u sušnim mjesecima pokazalo odličnim. Igramo se i ekološkim povrćem, imamo kelj i tako, svašta pomalo. Zasad je to za naše potrebe, obitelj, prijatelje i nekoliko restorana u Zagrebu i na moru, a za koju godinu očekujemo stotine tona pa će biti potrebna i dodatna ulaganja, hladnjača i novi traktor, jer će starim didinim IMT-om 539 teško biti sve to održavati - zaključio je naš sugovornik, pohvalivši svoje “predivne zaposlenike u Zagrebu” i dodavši kako mu puno pomaže brat Držislav koji je fitness trener pa je na imanju “zadužen za fizikalije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:53