151 ČOVJEK

EKSKLUZIVNA INFOGRAFIKA: OVO SU LJUDI KOJI SU IZABRANI U NOVI SAZIV SABORA U parlament ušli predstavnici 17 stranaka

ZAGREB - Nakon što je postao jasan broj mandata po koalicijima, izračunali smo, uz preferencijalne glasove, koji točno zastupnici ulaze u Hrvatski sabor u njegovom 8. sazivu, te kojim strankama pripadaju.

HDZ je pojedinačno najveća stranka s 51 zastupnikom, 4 više nego što su osvojili 2011. godine. SDP je druga najveća stranka u Saboru s 42 zastupnika, što je čak 21 manje nego što su osvojili na prošlim izborima. MOST osvaja 19 mandata, svoje prve saborske mandate ikad.

Dobro iskorišten koalicijski potencijal i preferencijalni glasovi osigurali su HNS-u čak 9 mandata u sljedećem sazivu Sabora, a klub zastupnika moći će osnovati i Hrvatski laburisti, koji su u novom sazivu osvojili tri mandata, isto kao i IDS.

HSLS je nakon 8 godina ponovno postao parlamentarna stranka s čak dva zastupnika, dok HSS ostaje na jednom zastupniku, isto kao i u prošlom sazivu Sabora.

Osim dvije osobe s liste Milana Bandića, u Sabor još ulaze i dva člana HSP-AS-a, te po jedan zastupnik BUZ-a, HRAST-a, Živog zida, HDS-a i Narodne stranke - Reformista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:15