NEOČEKIVANI ISHOD

NEOBIČNI OBRATI IZBORNIH REZULTATA Milanoviću u Špičkovini nisu zamjerili. Kumrovec i Veliko Trgovišće čvrsto uz SDP

Kalmeta pobijedio Karamarka u Zadru, Kumrovec, Veliko Trgovišće i Marija Bistrica čvrsto uz SDP
 CROPIX

Zagorci nisu zamjerili Zoranu Milanoviću sprdanje sa Špičkovinom: u općini Zabok kojoj Špičkovina pripada SDP je s koalicijom Hrvatska raste pobijedio sa 57,26 posto, što je bolji rezultat nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2011. kad su tu dobili 55,46 posto.

Hrvatska raste odlično stoji u svetištu Mariji Bistrici, gdje su sa 41 posto nadjačali HDZ (29 posto). U Sinju je zato jači HDZ (46,6) naspram 24,47 posto.

Izgubili u svom kraju

U Kumrovcu SDP drži stabilnih 52,86 posto dok je HDZ na skromnih 25,61 posto. Kumrovčani nemaju razumijevanja za treći put, pa je tu Most dobio tek 7,36 posto glasova. Ni u Velikom Trgovišću nisu fascinirani Tomislavom Karamarkom: većina glasova iz rodnog mjesta prvog hrvatskog predsjednika otišla je SDP-u, 42 posto, dok je za HDZ tek nešto više od trećine mještana, njih 34 posto. Nitko nije prorok u svom selu, zna to Božo Petrov iz Mosta koji je u svom Metkoviću izgubio od HDZ-a. HDZ je tu osvojio 44,33 posto a Most 39,97 posto. Primošten je vjerojatno jedino mjesto gdje je Most odnio pobjedu, sa 49,55 posto, što je nešto više od 45 posto koliko je na prošlim izborima osvojio sam primoštenski načelnik. Već u susjednoj Rogoznici Petrinina karizma blijedi: Most je tu osvojio tek 15 posto.

HDZ preoteo Vukovar

Domoljubna koalicija preotela je Vukovar: dobili su 48,15 posto naspram 26,86 posto koalicije predvođene SDP-om. Prije četiri godine SDP je pobijedio u Vukovaru. U Kninu je uvjerljivo pobijedio HDZ sa 58,08 posto glasova, s tim da je Tomislav Karamarko dobio više preferencijalnih glasova od gradonačelnice Josipe Rimac. U Zadru je pak Božidar Kalmeta, treći na listi, po broju preferencijalnih glasova nadmašio Karamarka i Josipu Rimac. HDZ je SDP-u preoteo Zadar kao i niz drugih dalmatinskih gradova: Split, Šibenik, Biograd, Trogir, Makarsku i Korčulu, samo u Dubrovniku je SDP zadržao malu prednost od 300 glasova (36,65 posto naspram 35,20 posto). Niz mjesta na obali i otocima, od Paga, Pašmana, Murtera, preko Tribunja, Vodica do Sutivana, Trpnja, Lumbarde i Pućišća Domoljubna koalicija otela je SDP-u. Zaleđe je ostalo čvrsto uz HDZ, s rekordima poput onoga u Cisti Provo kod Imotskoga, gdje je HDZ osvojio 83,11 posto a SDP-ova koalicija sa 1,64 posto nije se uspjela ni približiti izbornom pragu. U mjestima gdje HDZ osvaja više od 70 posto glasova, obično je na drugom mjestu Most, a Hrvatska raste ostaje negdje oko pet posto.

Karamarko u Podbablju

U Lovreću tako HDZ ima 83,44 posto, SDP je ispod crte, a rekord drži Kijevo sa 84,96 posto. U Podbablju, rodnom mjestu Ive Sanadera, Karamarko je popravio rezultat HDZ-a s prošlih izbora i podigao ga na 64,44 posto. HDZ je popravio i svoj rezultat u Rijeci: sada tamo ima 21,49 posto glasova. Kao i uvijek, sigurno im je uporište istarsko mjesto Sveti Petar u Šumi, gdje su i sad pobijedili IDS i SDP.ƒ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:16